Minulú nedeľu som sa zúčastnil slávnostného požehnania organárskej Dielne bratov Biesovcov v Hranovnici a symbolického spustenia výroby cínových organových píšťal na Slovensku po viac ako 80 rokoch v tejto dielni. Slávnostným celebrantom bol spišský diecézny biskup Mons. Štefan Sečka a slávnosti sa zúčastnilo okrem domácich aj veľa kňazov z farností, pre ktoré doteraz firma Bies vyrábala alebo opravovala organ.

Bratia Gabriel a Ján Biesovci z Popradu s výrobou organov začali v roku 2005. Prvým a momentálne jediným píšťalárom na Slovensku v ich rodinnej firme je ich len 24-ročný synovec Stanislav Rusnák. Ten sa svojmu remeslu vyučil u 82-ročného majstra Jána Kubáta v Kutnej Hore v Českej republike.

V dielni Bies vzniklo už desať organov. Všetky doterajšie organy majú ešte píšťaly vyrobené mimo Slovenska. Prvý, ktorý bol, vrátane cínových píšťal, vyrobený kompletne v tejto dielni, je v kostole v Matejovciach nad Hornádom od jesene minulého roku. V súčasnosti sedem ľudí kompletizuje 11. organ pre náš farský kostol v Sabinove.

Pri prehliadke priestorov a ich požehnaní sme mohli už vidieť kostru budúceho hracieho stola nášho nového organu (na foto) a drevené píšťaly, uložené zatiaľ v štósoch podľa registrov a čakajúcich na dokončenie a naladenie. Verím, že v marci budeme môcť ponúknuť záujemcom z farnosti prehliadku tejto dielne, aby ste sa mohli presvedčiť a pozrieť si, ako sa vyrába organ.

foto