Odvážna, skromná, no silná modlitba dokáže zázraky, povedal Svätý Otec tento týždeň v homílii. Skonštatoval, že často aj tí, ktorí milujú Ježiša, vo svojej viere príliš neriskujú a nespoliehajú sa na neho úplne. „Ale prečo takáto neviera?“ Je to srdce, ktoré sa neotvorí, ostáva uzatvorené a „neprenechá Ježišovi kontrolu nad vecami“, vysvetľuje Svätý Otec. „My všetci máme v sebe kus neverectva.“ Je potrebná „silná modlitba, a táto pokorná a silná modlitba umožňuje Ježišovi vykonať zázrak“. Svätý Otec však dodáva, že potrebujeme „odvážnu modlitbu, ktorá zápasí za takýto zázrak; nie tie modlitby zo zdvorilosti. ,Ah áno, pomodlím sa za teba‘: poviem Otče náš, Zdravas Mária a zabudnem na to. Nie: odvážnu modlitbu, ako bola tá Abrahámova, ktorý zápasil s Pánom, aby zachránil mesto; ako bola tá Mojžišova, ktorý mal ruky zdvihnuté a modliac sa k Pánovi sa unavil; ako je modlitba mnohých osôb, mnohých ľudí, ktorí majú vieru a s vierou sa modlia a modlia. Modlitba robí zázraky, ale musíme veriť! (zdroj: http://sk.radiovaticana.va)

Chcem vás pozvať k modlitbe za vec, kde skutočne potrebujeme zázrak. Po dlhšom čase sme opäť požiadali o víza do Turkmenistanu na 6 mesiacov (čo je v tejto krajine maximum). Dostali sme ich však len na mesiac, čo je istým signálom zo strany tamojších úradov. Misiu pravdepodobne opustí jeden z otcov a tak opäť ostanú len dvaja na krajinu desaťkrát väčšiu ako Slovensko. Ako laici by sme tam chceli pomáhať dlhodobo, priamo na mieste. Keby som mala opísať, čo všetko sme za posledné dva roky spolu s otcami zvažovali, vymýšľali a urobili pre to, aby to bolo možné – bolo by to na dlho. A rovnako aj vo veci získania víz aspoň na pol roka. Žiaľ. Zdá sa, že je to nemožné – a vlastne skutočne nie je v našich ľudských silách to akokoľvek vyriešiť.

Mnohí isto poznáte Braňa Letka z Lamačských chvál, ktorý vydáva svedectvo o zázraku v jeho manželstve. Keď im lekári oznámili, že sú neplodní a nie je možné pre nich mať deti, všetko vsadili na Boha a keď už nevládali, svoju vieru vyjadrili tým, že kúpili kočiar. Kočiar ako znak dôvery v Boží prísľub v čase, kedy je viera „v troskách“. Dnes sú rodičmi 4 vlastných detí., hoci podľa vyšetrení sú naďalej neplodní.

My veríme, že nás Boh volá do Turkmenistanu. Čím viac prekážok máme, o to viac som o tom presvedčená. Po správe o tom, že sme víza dostali len na mesiac, som chcela zrušiť zbierky, ktoré sme s pánom dekanom naplánovali pre túto misiu. Napadol mi však „Braňov kočiar“.

A tak nás všetkých pozývam k silnej, nie len „zdvorilostnej“, modlitbe za zázrak na úmysel víz, o ktoré budeme opäť žiadať v polovici júla a rovnako k štedrému prejaveniu našej viery v to, že sa to udeje. Nech je Ježiš ten, ktorý má kontrolu nad našimi vecami: srdcom, plánmi, vízami či dokonca peňaženkami. Sv. Rita - oroduj za nás!

Prácu našich laických misionárov v Turkmenistane môžete podporiť aj príspevkom na číslo účtu: 2728967854/0200 VÚB – Banka. Farská zbierka na podporu misií v Turkmenistane bude na budúcu nedeľu (2.6.), vopred PBZ.