Milý pán dekan, drahí bratia v kňazskej službe, pán primátor, drahí bratia a sestry v Kristovi!

Pri úvodnom liturgickom sprievode na začiatku, bolo jasne cítiť, že sabinovská farnosť dnes – pri odpustovej slávnosti - prežíva slávnostnú chvíľu. Kráľovský zvuk nového píšťalového organa vyzdvihol naše srdcia hore – bližšie k Bohu. Naše zmysly sa mohli dotknúť neba.

foto

Skutočne, hudba a spev sú silnými a nápomocnými prostriedkami, ktoré dvíhajú naše zmysly i naše srdcia k Bohu. Určite ste to už niekedy zažili! Pekná melódia si ľahko nájde miesto vo vašom srdci, zahniezdi sa tam, rozprúdi vo vás krv, zdvihne vám náladu, dostávate krídla a máte chuť spievať. Pozemská ťažoba a všedné starosti padajú z vašich pliec. Pri hudbe, ktorá vás osloví a povznáša, získavate silu rozhodnúť sa pre nový štýl života – spievať Bohu žalmy, hymny a duchovné piesne každý deň svojimi skutkami v harmónii lásky, pravdy a spravodlivosti.

Cez hudbu spoznávame novú dimenziu – predchuť neba. Vnímame ju ako výživu pre dušu a tiež ako výživu pre vieru. Lebo tam, kde chcú ľudia chváliť svojho Boha, ukazuje sa hovorené slovo často ako nepostačujúce. Viac ako slová, dokáže povedať pieseň! Svätý Augustín povedal: Kto spieva, dvakrát sa modlí! Myslím, že má pravdu: vďaka spevu je naša modlitba intenzívnejšia. A dokonca, odkaz evanjelia a obsah viery, ktorý sa vyjadruje v piesňach, sa nám vtlačí do pamäte oveľa viac a rýchlejšie ako akákoľvek kázeň.

Aké by boli naše slávnosti a bohoslužby bez hudby?! Boli by iste suché a nezáživné. Našej viere by tak chýbala dôležitá reč. Preto je dnešný deň požehnania nového organa je pre vašu farnosť pozvaním a novým záväzkom k spoločnej oslave Boha a spoločnému spevu. Pri spoločnom spievaní v našej duchovnej rodine nejde ani tak o profesionalitu, ako o hlboký výraz našej viery. Spievame, aby neonemela naša viera. Spievame, aby sa naša viera prehĺbila. A tu sa môžu zapojiť všetci, aj tí, ktorí neoplývajú extra talentom, mladí i starší, obdarovaní i menej nadaní, lebo všetci spolu dávame najavo našu vieru v Boha. Nový organ bude sprevádzať tento výraz vašej viery. Aj on v sebe skrýva rôzne tóny, s rozličným zafarbením cez rôzne registre a originálne píšťaly rôznej veľkosti, zjednocuje všetko do jednej harmónie a jedného vyznania.

Najkrajšou hudbou na chválu Boha je vždy harmónia nášho života – súlad slov a skutkov vo viere! V dnešnom evanjeliu sa naša pozornosť upriamuje na Jána Krstiteľa. Bol zabitý preto, lebo ohlasoval pravdu, poukazoval na chyby a žiadal kráľa Herodesa o nápravu, o dodržiavanie morálnych zásad a Božích prikázaní: Nemôžeš žiť so ženou svojho brata!

Ján Krstiteľ bol sťatý, aby bol umlčaný. No jeho hlas i napriek tomu rezonoval v kráľovom svedomí naďalej. Jánovi učeníci zaniesli jeho slová do sveta, stretli sa i s Ježišom a v ňom našli novú silu. Hlas Ježišových učeníkov pravdy sa preto ozýva až podnes a počuť ho vo všetkých končinách sveta. Koľko ľudí obetovalo svoj vlastný život za slovo viery a pravdy, ktorou je sám Ježiš Kristus?!

Aj my sme vždy nanovo vyzývaní, aby sme pozdvihli svoj hlas – hlas viery. Hlas za život, za dôstojnosť, za spravodlivé zákony! Ako veriaci ľudia sa nemôžeme prizerať na to, ako sa šliape po Božích zákonoch a princípoch. Nedovoľme, aby nám nespravodlivé civilné zákony diskriminovali naše rodiny – rodiny, ktoré tvorí otec, mama a deti. Nemôžeme mlčať a stiahnuť sa z verejného života, keď sa exkluzívne propagujú nezmyselné zákony, ktoré sú proti životu od počatia, ktoré nabádajú k urýchlenému usmrcovaniu starých i postihnutých, a ktoré sa našim deťom snažia vtlačiť názor o rodovej rovnosti – že je úplne prirodzené, keď rodinu tvorí muž s mužom či žena so ženou a že si môžu adoptovať deti. A že aj deti si raz budú môcť samé vybrať a zvoliť si svoje pohlavie.

Príďte preto vyjadriť svoj nesúhlas s touto novodobou diktatúrou nezmyselných zákonov, ktoré sú proti rozumu i proti Bohu. Príďte do Košíc 22. septembra 2013 na Národný pochod za život. Podporujme všetky spoločenské aktivity, ktoré presadzujú Božie kráľovstvo, kultúru života a hlas viery.

Váš nový organ je nielen hudobným nástrojom a posilou pri oslave boha, ale je aj symbolom a učiteľom viery. Je darom vašej štedrosti a zároveň výzvou k aktívnemu zapojeniu sa do liturgie i do života farnosti a celej Cirkvi! Nebojte sa, spievajte Bohu žalmy, hymny a duchovné piesne svojimi životnými postojmi a hodnotami. To je podstatné – žiť svoju vieru - no vedzte aj to, že ste urobili dobre, keď ste pristúpili k stavbe nového organa. V štedrosti ste sprítomnili ďalší viditeľný symbol vašej viery.

Urobili ste to dobre, vy, majstri organári! Urobili ste dobre, vy, farníci, sponzori, štedrí darcovia a podporovatelia! Iste, by sa aj napriek tomu všetkému mohli celkom prirodzene nájsť medzi nami ľudia, ktorí by mali tieto, alebo podobné otázky: Bolo to potrebné – taký drahý nástroj?! Nešlo to ináč a skromnejšie?! Nie je kríza, bieda a nedostatok v dnešnom svete väčšia ako potreba mať nový organ?! Vážna otázka! Otázka podobná, aká zaznela v dnešnom evanjeliu: Či na svadbe v Káne Galilejskej bolo naozaj potrebné ďalšie víno!? Nebola by stačila obyčajná voda na uhasenie smädu rozjarených svadobných hostí?!

Keď sa na to dívame celkom triezvo, musíme súhlasiť. Áno, stačila by aj voda! Veď človek potrebuje vodu na uhasenie smädu a nie víno! Stroho povedané – tento svet pociťuje iný podstatný nedostatok, než nedostatok organov! A predsa, Ježiš na svadbe premieňa vodu na víno! Predsa sa stará o to, aby ľudia zídení na svadbe netúžili uhasiť iba svoj telesný smäd, ale chce, aby vďaka vínu rozveselili a potešili svoje srdce, ducha i dušu. Ježiš nešetril zázrakom, upozornil, že Boh je ten, ktorý je schopný uhasiť telesný i duchovný smäd či hlad človeka.

Preto na inom mieste Ježiš nabáda apoštolov k tomu, aby nešetrili na Božom kulte – na kráse liturgie, na chráme a posvätnom priestore – aby neboli skúpi v prejavoch vďaky. V Matúšovom evanjeliu čítame o tom, ako Ježiš pokarhal Judáša, ktorý spravoval spoločnú pokladničku. Napomenul ho pre jeho úzkoprsé a skúpe prejavy, keď okríkal jednu ženu, či ten drahý olej, ktorým práve pomazala Ježiša, nemohli radšej predať a nakúpiť jedlo pre chudobných (Mt 26, 10-12). Vtedy Ježiš povedal: Prečo na ňu kričíš? Urobila dobrú vec! Chudobných vždy budete mať medzi sebou, ale mňa nebudete mať vždy! V úcte voči Bohu, sa tu garantuje aj úcta k človeku!

Hlad a smäd po duchovným veciach, po zmysle života, sa prejavuje u všetkých ľudí, aj u tých čo žijú vo veľkej biede. Hudba, kultúra a umenie života sa tak stáva vínom čo obveseľuje srdcia plačúcich, prostriedkom na pozdvihnutie človeka, na vyzdvihnutie jeho dôstojnosti, tak chudobného, ako aj bohatého. V tom je hlboké tajomstvo ľudského bytia. Organ pomáha odkrývať toto tajomstvo ľudského bytia a jeho túžbu po harmónii a večnosti. A paradoxne, ľudia spievajú najviac a najradostnejšie chvália Boha spevom a organom tam, kde je bieda a núdza najvyššia.

Chválime dnes Boha za to, že vám pomohol zavŕšiť vzácne dielo na jeho väčšiu slávu. Obetovali ste Bohu to najlepšie, nie iba polotovar. Nedávali ste iba zo svojho nadbytku, ale čerpali ste z podstaty svojho finančného zabezpečenia. Tento organ vás bude sprevádzať cez dobré i horšie dni. Jeho rôzne registre – trúbky, flauty a sláčiky – nebudú sprevádzať iba váš jasot a slávnostné chvíle. Budú to aj smutné rozlúčky a spomienky, pri ktorých zaznie jeho ľútostivý hlas. Predsa vás bude ťahať bližšie k Bohu, ku svetlu a nádeji – k večnému Slovu – k Ježišovi Kristovi! Organ bude zjednotený s vašimi hlasmi, bude vás povzbudzovať slovami žalmistu: Všetko čo dýcha, nech chváli Pána!

Nie ľuďom, ale Bohu je venovaná moja hudba! Toto bolo mottom veľkého skladateľa organovej hudby Johanna Sebastiana Bacha. Pre mnohých sa jeho hudba stala veľavravnou kázňou bez slov. Veľa ľudí vďaka jeho hudbe pocítilo Boží dotyk. Dokonca jeden z najväčších neveriacich kritikov kresťanstva Friedrich Nietsche s uznaním povedal: Pri počúvaní Bachovej hudby, mám predsa len pocit, akoby Boh stvoril svet!

Drahí bratia a sestry! Váš starobylý kostol má nový hlas. Aj vy si povedzte o svojom novom organe podobne ako to hovoril Bach o svojej hudbe: Bohu je venovaný tento náš organ, náš spev a jemu patrí i náš život! Váš nový organ, je kráľovský nástroj, ktorý vás bude povzbudzovať ku kráľovskej službe: chváliť Boha, ohlasovať evanjelium, šíriť pravdu vhod i nevhod, pozdvihnúť hlas za rodinu, obhajovať ľudskú dôstojnosť a spolupracovať na záchrane nesmrteľných duší. AMEN.

foto