„S ním ste boli pochovaní v krste a v ňom ste boli s ním aj vzkriesení“ (Kol 2, 12)

Drahí bratia a sestry!

Pôstne obdobie, ktoré vedie k sláveniu Veľkej noci je pre Cirkev cenným a dôležitým liturgickým obdobím. Preto sa rád na vás obraciam s týmto osobitným posolstvom, aby ste Pôstne obdobie mohli prežiť s náležitou vážnosťou.

Kristov život nám bol darovaný už v deň nášho krstu. Skutočnosť, že vo väčšine prípadov sa krst prijíma v detskom veku, poukazuje na to, že ide o Boží dar: nikto si nezaslúži večný život vlastným úsilím.

Aby sme sa vážne pripravili sláviť Pánovo zmŕtvychvstanie nechajme sa viesť Božím slovom. Cirkev nás v evanjeliových textoch pôstnych nedieľ vedie k intenzívnemu stretaniu s Pánom. Veľký pôst dosahuje vrchol vo Veľkonočnom trojdní, osobitne počas vigílie Bielej soboty: obnovujúc si krstné sľuby potvrdzujeme, že Kristus je Pánom nášho života.

Kristovu lásku sa učíme prežívať radikálnejšie prostredníctvom tradičnej praxe pôstu, almužny a modlitby.

Pôst: Môže byť motivovaný rôzne, ale pre kresťana nadobúda hlboko náboženský zmysel, otvára ho väčšmi Bohu a potrebám ľudí.

Almužna: Na našej ceste sa stretáme aj so žiadostivou túžbou po peniazoch, ktorá ohrozuje prvenstvo Boha v našom živote. Je tu pokušenie zmýšľať ako boháč v podobenstve: „Duša, máš veľké zásoby na mnohé roky...“. No poznáme i Pánov rozsudok: „Blázon! Ešte tejto noci požiadajú od teba tvoj život...“. Preto Cirkev pripomína zvyk dávať almužnu, deliť sa.

Modlitba: V modlitbe nachádzame čas pre Boha, aby sme poznali „jeho slová, ktoré nepominú“.

Cesta Pôstnym obdobím, na ktorej sme pozvaní kontemplovať tajomstvo kríža, je „pripodobnením sa mu v smrti“, aby sme uskutočnili hlboký obrat v živote. Je to najvhodnejší čas na spoznanie vlastnej slabosti, na prijatie obnovujúcej milosti sviatosti pokánia po úprimnej revízii života.

Prostredníctvom osobného stretnutia s Vykupiteľom, pôstu, almužny a modlitby, nás cesta obrátenia vedie k Veľkej noci, aby sme znovu objavili náš krst. Na tejto ceste sa zverme Panne Márii, ktorá počala Božie Slovo vo viere i v tele, aby sme sa tak ako ona mohli ponoriť do smrti a vzkriesenia jej Syna a získali večný život.

Celé posolstvo na www.rimkat.sk