Milovaní, dnešným dňom — Popolcovou stredou začíname pôstne obdobie — teda 40 dní pred Veľkou nocou — sme pozvaní „utiahnúť“ sa, a tak sa ešte viac priblížiť i pripodobniť Kristovi.

Božie slovo nás vystríha a zároveň nám ponúka návod: „Dajte si pozor a nekonajte svoje dobré skutky pred ľuďmi...“ „...aby nie ľudia zbadali, že sa postíš, ale tvoj Otec, ktorý je v skrytosti. A tvoj Otec ťa odmení, lebo on vidí aj v skrytosti.“

Moji milí, chcem nás skrze toto Božie slovo pozvať k „tichej radosti“, ktorá môže byť ovocím tohtoročného pôstu. „Tichá radosť“ ako „skrytá odmena“, môže každý deň napĺňať moje srdce aj napriek náročnosti dní pri snahe zachovať svoje predsavzatie.

Ak sa budeme denne počas tohto času viac zameriavať na Boha, pomaličky tak bude ovocie na strome môjho života dozrievať. A aby ovocie radosti dozrelo, nemusí byť splnený nekonečný zoznam podmienok. Potrebná je vernosť a vytrvalosť v maličkosti — teda vernosť a vytrvalosť v ochote „čosi“ darovať Bohu — modlitba, pôst, almužna.

Tak teda pozývam nás vykročiť do tohto pôstneho času s odhodlaním a predsavzatím vernosti a vytrvalosti v tom, čo si zvolíme (...stačí jedno predsavzatie...), aby ovocie radosti dozrelo! A hoci následný zber môže byť bolestivý (smrť — ukrižovanie) potom príde ešte väčšia radosť (deň slávneho a radostného vzkriesenia). Plnosť radosti so Vzkrieseným Pánom. Svetu takáto „skrytá odmena“ nemusí „voniať“, ale „tichá radosť“ nás môže posúvať bližšie k radosti večnosti, o ktorú sa máme snažiť už dnes!

Dnes sa nemôžeme zúčastniť na svätej omši v našich chrámov, ani prijať vonkajší znak (znak kríža popolom z ratolestí na čelo) vstupu do pôstneho obdobia na cestu pokánia, ale o to viac by sme nemali zanedbať svoje vnútro a s odhodlaním vykročiť na cestu obrátenia svojej mysle i srdca! „...On vidí aj v skrytosti!“

Milí moji, povzbudzujem nás prinášať denne hoci len malé obety (nechuť; netrpezlivosť; slabosť; boj s vernosťou, vytrvalosťou...), spojené s našim predsavzatím (znova nás povzbudzujem zvoliť si jedno konkrétne), aby sme sa po týchto namáhavých časoch (spojených aj s pandémiou) mohli spoločne zjednotiť v radosti s naším Pánom pri jeho oltári!

Vyprosujem a prajem nám do tohto času veľa odhodlania a trpezlivosti, aby sme nezabúdali, že prekážkysú na to, aby sme ich spolu s Božou pomocou prekonávali a radšej hľadali spôsoby riešenia než ich odsúvali, lebo iba vtedy zakúsime radosť z námahy, ktorá je spojená aj s najmenšou obetou! A tie naše malé obety nás privedú k obete Krista na kríži, ba čo viac až za ňu k radosti veľkonočného rána!

Na ceste obrátenia, kráčajúc odhodlane vo vernosti a s trpezlivosťou časom pôstu vám žehnám +