Chirurgovia, kardiológ a internista zistili komplikovanú strelnú ranu v brušnej dutine a ľahšie zranenie na pravom ramene a na ukazováku ľavej ruky. Našťastie neboli zasiahnuté žiadne životne dôležité orgány.

O 23:25 hod. odborný tím lekárov na klinike Gemelli úspešne skončil vyše päťhodinový boj o život nezvyčajného pacienta. Profesor Castiglioni informoval novinárov o uspokojivom priebehu operácie. Okrem iného povedal: ,,Pravda, pre budúcnosť nikto nemôže vysloviť nijakú záruku. Istá je len nádej. Lekári urobili, čo bolo v ich moci.“ Neskôr vyhlásili, že to bol naozaj zázrak, lebo jedna zo striel prenikla celkom tesne blízko aorty. Jej narušenie by bolo spôsobilo okamžitú smrť.

Keď sa pápež prebral z narkózy, zazrel prvého návštevníka, prezidenta Talianska Sandra Pertiniho, ktorý sa ľahko dotkol ruky Svätého Otca. Pápež ticho vyslovil tri slová: ,,Signor presidente, grazie.“ ,,Ďakujem, pán prezident.“ To bol iba začiatok obrovského prúdu dobrých želaní od množstva ľudí, ktorí sa modlili za jeho uzdravenie. 18. mája, keď mal šesťdesiate prvé narodeniny, veľký zástup ľudí mu spievali pred nemocnicou.

V ďalších týždňoch Svätý Otec prežil ešte dve vážne zdravotné krízy. Prvú spôsobila vysoká horúčka, druhú – cytomegalovírusová infekcia. Potom ho čakala ešte jedna operácia. Zranený prst, ktorý chceli lekári dodatočne amputovať, sa nakoniec podarilo vyliečiť.

Už o štyri dni po atentáte prekvapil svet slabý hlas Svätého Otca: ,,Modlím sa za brata, ktorý ma zranil a ktorému zo srdca odpúšťam. Spojený s Kristom, ktorý je kňaz a obeta zároveň, obetujem svoje utrpenie za Cirkev a za svet.“

Spolu s pápežom boli zranené dve ženy. Jedna bola z Jamajky a druhá z Chicaga, pôvodom Poľka, narodená vo Wadoviciach (rodisko pápeža). Nepodarilo sa ju úplne vyliečiť. Dodnes je na vozíku.

Atentátnik, 23-ročný Turek Mehemet Ali Agča sa po atentáte pokúšal o útek. Hneď ho zadržala aj polícia. Zistilo sa, že jeho meno sa nachádzalo v zozname Interpolu. V Ríme sa atentátnik ubytoval v hoteli neďaleko Vatikánu a odtiaľ mal viaceré telefonické rozhovory so zahraničím. Polícia uňho našla značnú sumu peňazí. Jeho mnohé cesty po Európe, osobné kontakty, ako aj množstvo peňažných prostriedkov, hoci bol bez práce, dokazujú, že tu išlo o cieľavedomú organizovanú akciu. Je pravdou aj to, že viac ako jeden a pol roka pred atentátom Ján Pavol II. vedel úmysel i meno atentátnika. Počas pápežovej ekumenickej cesty do Turecka dal terorista o sebe vedieť. Taliansky súd ho odsúdil na doživotný trest. Po odsedení 20 rokov mu taliansky prezident Carlo Azeglio Ciampi udelil amnestiu, o ktorú ho viackrát žiadal Ján Pavol II. a ktorý ho navštívil aj vo väzení. Po príchode do Turecka bol Ali Agča odsúdený za vraždu novinára, ktorú spáchal ešte pred atentátom na pápeža. V roku 2010 bol definitívne prepustený na slobodu. V súčasnom období píše svoje pamäti, ktoré ešte neboli vydané.

Zloba, ktorá chcela vyhasiť život posla lásky, dobroty a pokoja, odhalila svoju nenávistnú tvár a zanechala hrôzostrašnú ozvenu, ktorá aj v dnešných časoch zanecháva množstvo otáznikov.

(pokračovanie nabudúce)