V rozhodných chvíľach stál pri Karolovi Wojtylovi kardinál Wyszynski, ktorý mu povedal: ,,Kľačiačky ťa uisťujem, že budeme duchovne pri tebe a budeme ťa posilňovať svojimi modlitbami.“ Novozvolený pápež Ján Pavol II. mu vyznal: ,,Dnes by nebol na stolci sv. Petra pápež Poliak, keby nebolo tvojej viery, ktorá neustúpila ani pred väzením a utrpením. Keby nebolo bývalo tvojej hrdinskej nádeje, tvojej bezhraničnej dôvery v Matku cirkev.“ Aj z toho je vidieť, že veľké hodnoty ducha sa rodia v bolestiach, v utrpeniach a v obetách.

Je nedeľa 22. októbra 1978. Vtedy pápež Ján Pavol II. slúži prvú slávnostnú sv. omšu. Kardináli idú v zástupe a po jednom pristupujú k novému pápežovi. Všetkých sa zmocnilo dojatie, keď si pred ním kľakol sedemdesiatosemročný prímas Poľska, kardinál Wyszynski. Pápež rýchlo vstal, tiež si pokľakol, pobozkal prímasovi ruku a zotrval s ním v dlhom objatí.

Vo svojej homílii sa Ján Pavol II. hneď na začiatku priznal, že je ,,plný úzkosti a vedomý svojej nehodnosti pred veľkosťou volania a poslaním tejto rímskej stolice.“ Potom sa obrátil ku všetkým a v rozličných rečiach predniesol nezabudnuteľné posolstvo:

,,Nebojte sa prijať Krista a prijať jeho moc. Pomáhajte pápežovi a všetkým, čo chcú slúžiť Kristovi a Kristovou mocou slúžiť človekovi a celému ľudstvu. Nebojte sa. Otvorte dvere, otvorte dokorán dvere Kristovi. Jeho spásonosnej moci otvorte hranice štátov, hospodárske i politické systémy, široké polia kultúry, civilizácie, rozvoja. Nebojte sa. Kristus vie, čo je v človekovi. Jedine On to vie!“

Svojim rodákom povedal: „Postavte sa proti všetkému, čo sa prieči ľudskej dôstojnosti a spoločnému dobru. Ťažko mi pripadá zriecť sa návratu do vlasti, ale keď je to Kristova vôľa, treba ju prijať a ja ju prijímam.“

Keď som býval v Košiciach, vo voľných chvíľach som navštevoval saleziánov, kňazov dona Timka, Pivarníka a rehoľného brata Kaščáka. Spolu s bratom Kaščákom som niekoľkokrát cestoval do Krakova na Ul. Konfederácku 6, kde mali svoje oratórium poľskí saleziáni a ktorí nám z Ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme dávali náboženskú literatúru pre Slovákov. Saleziánskym kňazom štátne orgány nepovolili vycestovať. Pamätám si, že pri jednej návšteve nám ukázali izbu, kde budeme bývať a na stene visel obraz biskupa Karola Wojtylu. Upozornili nás na tento obraz a povedali nám: ,,To je budúci pápež.“ Keď odišli, spolu s mojím spolucestujúcim sme sa zasmiali. Dnes viem, že u Boha nie je nič nemožné. Vedľa oratória sa nachádza farnosť a kostol sv. Stanislawa Kostku, kde v bočnej lodi pri oltári Panny Márie Pomocnice kresťanov si pápež Ján Pavol II. vymodlil kňazstvo.

(pokračovanie nabudúce)