Ján Pavol II. prvýkrát navštívil Slovensko v nedeľu 22. 4. 1990 ešte v rámci Česko- Slovenska. Pápežova návšteva na Slovensku trvala iba niekoľko hodín – aj to sa o čosi predĺžila oproti pôvodnému programu. Pápež priletel vrtuľníkom na bratislavské letisko Vajnory. Privítal ho nespočetný zástup hrejivých sŕdc Slovákov, kde nechýbali ani pútnici zo Sabinova. Pricestovali sme v noci autobusom. Pri vystúpení z vrtuľníka pápež pobozkal slovenskú zem, gestom naznačil budúcu samostatnosť.

Na sv. omši ho privítal arcibiskup Ján Sokol. Ján Pavol II. vo svojej homílii okrem iného povedal: ,,Dlhý čas sme očakávali toto stretnutie, dlhý čas pápež nachádzal zatvorené hranice. Ale konečne prišiel deň, keď sa splnili naše spoločné túžby, naše dôverné očakávania. Milovaní bratia a sestry, drahí Slováci a Slovenky, pápež vie, ako veľmi ho máte radi. Ale aj pápež vás uisťuje, že vás má veľmi rád. (Neutíchajúci potlesk). Potom zdôraznil význam slovanských vierozvestcov sv. Cyrila a sv. Metoda. Pripomenul, že od čias ich pôsobenia je kultúra a život Slovákov vo svojich mnohorakých prejavoch poznačená kresťanskou vierou, ktorá prechádzala cez celé ich dejiny ako životodarná voda, ktorá niekedy tečie pod zemou, inokedy preniká na povrch, ale vždy je tou tajomnou miazgou, ktorá zaisťuje rast a rozkvet stromu, čo prináša hojné plody svätosti, pracovitosti a vernosti. Na tejto slávnosti pápež odovzdal arcibiskupom Vaňákovi a Sokolovi vonkajšie znaky ich metropolitnej právomoci – arcibiskupské páliá. Po prvý raz pápež odovzdal páliá mimo Ríma. Ján Pavol II. požehnal niekoľko desiatok základných kameňov kostolov, ktoré sa na Slovensku v blízkej budúcnosti mali vybudovať. Po sv. omši sa stretol so starými a chorými ľuďmi, pripútanými na vozíčku a s predstaviteľmi nekatolíckych cirkví a náboženských spoločností. Pri rozlúčkovom prejave vyjadril nádej, že sa vráti čoskoro a na dlhšie.

Druhá návšteva na Slovensku sa uskutočnila na území samostatnej Slovenskej republiky od 30. júna do 3. júla 1995. V Bratislave Sv. Otec zavítal do Dómu sv. Martina, na letisku v Janíkovciach pri Nitre mal stretnutie s mládežou z celého Slovenska, potom jeho cesta smerovala do Šaštína k patrónke Slovenska ─ Sedembolestnej Panne Márii. 2. júla Ján Pavol II. zavítal do Košíc. K vrcholom návštevy na východe Slovenska patrilo vyhlásenie Troch košických mučeníkov za svätých, ktorí boli umučení v 17. storočí. Sv. omša bola celebrovaná na letisku za účasti asi sto biskupov (viac sa ich zíde iba v Ríme, keď Sv. Otec zvolá synodu). Sv. Otca privítal arcibiskup – metropolita Mons. Alojz Tkáč. V homílii Ján Pavol II. povedal: ,,Tento ľud, Kriste, žije z viery vo vykúpenie, tento milovaný ľud pod Tatrami je na pochode do večnej vlasti. Tento ľud ti chce dobrorečiť každý deň. Takto ti dnes Slovensko mojím hlasom ďakuje za všetkých svätých, ktorí vtlačili svetlé stopy do cesty dejín spásy v tejto krajine.“ Po sv. omši bolo požehnaných 37 základných kameňov nových kostolov a 7 zvonov. Pred odchodom ho prišlo pozdraviť trinásť sestier prísneho kontemplatívneho rádu bosých karmelitánok, ktoré majú svoj kláštor na sídlisku KVP v Košiciach.

(pokračovanie nabudúce)