,,Prečo chodíš po svete?“ spýtal sa pápeža 11-ročný miništrant počas jeho návštevy v rímskej farnosti sv. Benedikta. ,,Lebo celý svet nie je tu,“ odpovedal pápež. ,,Čítal si o tom, čo povedal Pán Ježiš? Choďte a učte celý svet. Nuž teda chodím po celom svete.“

Niekedy sa novinári o pápežských cestách vyjadrovali, že sú veľmi drahé. Sám pápež na túto kritiku odpovedal, že posolstvo Kristovo, ktoré prináša do sveta, má nevyčísliteľnú hodnotu pravdy, lásky, spravodlivosti a pokoja. Každý, kto sa stretol s pápežom, mi dá za pravdu, že to nie je obyčajné stretnutie, ale stretnutie so samým námestníkom Ježiša Krista.

Pápež Ján Pavol II. má aj prívlastok – lietajúci pútnik. Počas svojho pontifikátu vykonal viac ako 100 zahraničných ciest, ktoré merali viac ako 1 167 000 km. Na každom mieste, kde zavítal, prihováral sa predovšetkým utrápeným a ukrivdeným, často tak tvrdo skúšaným ľuďom a ohlasoval im veľké pravdy o dôstojnosti a poslaní človeka, rozvíjal pred nimi úchvatnú víziu života, založenú na vzťahu s tým Ježišom Kristom, ktorý človeka miloval do krajnosti a zomrel pre jeho spásu potupnou smrťou na kríži. Na každom mieste aplikoval zásady a požiadavky Evanjelia. Všade, kde prišiel, prinášal nádej, dôveru a morálnu podporu. Mal neobyčajnú charizmu nadviazovať dialóg. Ľudsky priam nepochopiteľne nachádza nezvyčajný súzvuk so svojimi poslucháčmi, ktorí sa na stretnutiach s ním zhromažďujú v stotisícových, ba neraz až miliónových zástupoch (Soul, Krakov). Vedel nájsť spoločný jazyk nielen s jednoduchými ľuďmi, ale aj s predstaviteľmi intelektuálnej elity a mocnými tohto sveta. Fascinoval veriacich i neveriacich, bol pápežom, ktorý vyvinul neobyčajné úsilie pre zjednotenie kresťanov. Na svojich cestách prichádzal do styku s rôznymi inými vierami. Stále sa s nimi snažil nájsť spoločný základ, či už v doktrínach alebo dogmách.

Slovensko navštívil v rokoch 1990, 1995 a v roku 2003. Prvá cesta sa konala v rámci Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Trvala dva dni: 21. a 22. apríla. Sv. Otec navštívil Prahu, Velehrad a Bratislavu. Na pražskom letisku ho privítal prezident republiky Václav Havel a cirkevní predstavitelia na čele s kardinálom Tomáškom. Je známy uvítací prejav prezidenta republiky, ktorého časť citujem: ,,Nevím, zda vím, co je zázrak. Přesto se odvažuji říct, že jsem v tomto okamžiku účastníkem zázraku. Do země zdevastované ideologií nenávisti přijiíždi posel lásky. Po dlouhé desetiletí byl v naší vlasti vyháňen duch. Mám tu čest byt svědkem okamžiku, kdy její půdu líbá apoštol duchovnosti.“ Svätá omša sa konala na Letenskej pláni. Svätý Otec pripomenul veriacim trojicu najstarších svätcov sv. Ľudmilu, sv. Václava a sv.Vojtecha, ale aj pred rokom svätorečenú Anežku Českú.

Na Velehrade privítal pápeža moravský metropolita olomoucký arcibiskup František Vaňák. Svätý Otec v homílii nadviazal na posolstvo Veľkej noci. Povedal, že ak človek žije úplne bez Boha, tak potom ho ťaží neznesiteľná prázdnota, pred ktorou sa bráni bezhlavým únikom k narkotikám, alkoholu a neskrotnej zmyselnosti. Človek však bol povolaný k ozajstnej zodpovednej slobode, ktorej vzor ukázal zmŕtvychvstalý Kristus.

(pokračovanie nabudúce)