Sabinovčania uskutočnili prvú púť za Svätým Otcom do Ríma v roku 1990. Štyridsať tri pútnikov si splnilo svoj celoživotný sen. Autobus zo Sabinova v predpoludňajších hodinách nabral kurz tam, kde vedú všetky cesty sveta ─ do Ríma. V Benátkach sme mali prestávku. Kanálom Grande sme sa dostali na námestie Svätého Marka. Prezreli sme si baziliku, kde je evanjelista pochovaný. Obdivovali sme mozaiku – osemtisíc štvorcových metrov, ktorá je najväčšia na svete. ,,Zlatá bazilika“ je po architektonickej stránke symbiózou byzantského, gotického a renesančného slohu. Okrídlený lev – symbol evanjelistu – sa dostal do znaku mesta a sám sv. Marek je jeho patrónom.

V noci naša cesta pokračovala do nášho vytúženého cieľa. Pri železničnej stanici Roma Termini nás čakal náš sprievodca, nezabudnuteľný páter Šilhár, SDB. Prvý deň v Ríme sme stihli navštíviť tri veľké baziliky: Lateránsku, Sancta Maria Maggiore a sv. Pavla za hradbami. No všetci sme sa tešili na druhý deň pobytu v Ríme a ten bol naplánovaný do Vatikánu na audienciu so Svätým Otcom Jánom Pavlom II. Bol nádherný slnečný deň. Audiencia sa uskutočnila vonku na Námestí sv. Petra. Toto námestie bolo vytvorené talianskym architektom G. L. Berninim. Námestie má kapacitu približne 400 000 ľudí a v jeho strede sa týči egyptský obelisk z červeného granitu, ktorý je vysoký 25,5 metra a váži 331 ton a na jeho vrchole je osadený kríž. Pod ním sa nachádza relikvia originálu Kristovho kríža z Golgoty.

Audiencia sa začala v stredu o 10:00 hod. Svätý Otec prechádzal cez jednotlivé sektory a pozdravoval pútnikov z celého sveta. J. E. arcibiskup Hrušovský nám vybavil, že Svätý Otec sa pristavil pri Sabinovčanoch. Ja so svojou manželkou sme mu odovzdali v mene pútnikov bárku z brúseného skla. Ján Pavol II. nás dotykom svojich rúk požehnal.

Našej delegácii Svätý Otec adresoval po slovensky tieto slová:

,,Srdečne vítam slovenských pútnikov z Bratislavy a zo Sabinova, z Humenného a Trnavy, z Vranova a Veľkého Šariša.

Drahí bratia a sestry!

Aj vo vašej vlasti je krásny zvyk, že ráno, napoludnie a večer zvonia zvony a vyzývajú vás pomodliť sa ,,Anjel Pána“. Posväcujte svoj život touto spomienkou na Božie vtelenie. Boží Syn sa stal človekom a prebýval medzi nami. On chce aj dnes žiť medzi nami. Dajte mu prvé miesto vo svojom súkromnom i verejnom živote. Podľa príkladu Panny Márie ochotne plňte Božiu vôľu. Tak nájdete pravé šťastie. S týmto želaním vám udeľujem apoštolské požehnanie.

Pochválený buď Ježiš Kristus.“

Po audiencii sme si prezreli chrám sv. Petra, kde je pred pápežským oltárom v krypte pochovaný sv. Peter.

Tieto pocity, ktoré sme prežívali počas generálnej audiencie, sa nedajú opísať. V podvečer, keď sme prišli do Ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme, nás čakalo ďalšie prekvapenie. Po sv. omši, ktorú celebroval arcibiskup Hrušovský, sme dostali spomienkové darčeky. Na jednom stole boli veľké fotografie Sabinovčanov z generálnej audiencie s Jánom Pavlom II. Každý pútnik si mohol zobrať na pamiatku fotografiu, kde sa sám našiel.

Vďaka Bohu za tento prežitý čas.

(pokračovanie nabudúce)