(dokončenie)

Ako zábezpeku vrátenia požičaných peňazí páchatelia často ponúknu seniorom finančné prostriedky v inej mene a tieto pred nimi vložia do kufríka, príručnej tašky alebo peňaženky s tým, že si ich neskôr vyzdvihnú a vrátia im peniaze v eurách, ktoré si od nich požičali. V prípade, ak seniori povedia, že nemajú doma finančnú hotovosť, páchatelia ich presvedčia, aby peniaze vybrali z účtu priamo v banke alebo z bankomatu, pričom ich tam ochotne odvezú ich autom. Páchatelia často sprevádzajú seniorov priamo do ich obydlia, kde sa pod rôznymi zámienkami snažia odlákať ich pozornosť, aby im mohli nepozorovane odcudziť finančnú hotovosť alebo rôzne cennosti. V mnohých prípadoch seniori až po dlhšom časovom odstupe zistia, že sa stali obeťou podvodníkov, nakoľko osoby sa s požičanými peniazmi nevracajú a až po otvorení príručnej tašky zistia, že boli podvedení, nakoľko namiesto peňazí sa tam nachádzajú nastrihané bezcenné papiere.

„PREDAJ TOVARU/POSKYTOVANIE SLUŽIEB“ – spravidla ide o vytipované obete seniorov, ktoré páchatelia oslovujú priamo v ich obydlí pod vopred pripravenými legendami. Najčastejšie ide o predaj tovaru alebo poskytnutie rôznych služieb napr. „predaj kuchynského riadu“, „predaj paplónov“, „predaj nožov“ alebo „vyplatenie preplatku“, „výhra v lotérii“, „odpis plynu, vody, elektriny“, „poskytnutie potravinovej pomoci“, „zvýšenie dôchodku“ alebo „pomoc pri upratovaní“.

Páchatelia komunikáciu so seniormi smerujú tak, že nemajú presnú sumu na vyplatenie preplatku alebo nemajú vydať peniaze pri kúpe tovaru a požiadajú ich o rozmenenie bankoviek, pričom sledujú seniorov, kde majú uložené peniaze. Následne pod ďalšími zámienkami, napr. sú smädní alebo potrebujú ísť na WC sa snažia odlákať pozornosť seniorov za účelom, aby sa mohli zmocniť ich finančných úspor alebo rôznych cenností. Seniori často až s odstupom času zistia, že sa stali obeťou podvodníkov alebo zlodejov, a preto nie sú schopní poskytnúť polícii relevantné informácie týkajúce sa popisu páchateľov, opisu motorového vozidla, príp. iných relevantných informácií, ktoré by smerovali k zisteniu páchateľov, čo v neposlednom rade sťažuje odhaľovanie a objasňovanie tejto trestnej činnosti.