V nedeľu, 20. septembra 2015 sa v Bratislave uskutočnil veľkolepý 2. Národný pochod za život. Napriek skeptickým prognózam sme boli svedkami zaplneného Námestia SNP, na ktorom sa zopakoval košický scenár – čelo pochodu sa spojilo s koncom. 2,4 kilometrov dlhá ľudská riava, ktorá sa od rána kumulovala vďaka maličkým potôčikom z celého Slovenska.

Ďakujeme všetkým zúčastneným za veľké dielo jednoty v prospech ochrany života. Vykročili sme na pochod v presvedčení, že naša radosť zo života nemôže zostať len chvíľkovým vzplanutím, ale bude si vyžadovať dlhodobé úsilie.

Osobitne oceňujeme niekoľkomesačné nasadenie kňazov, odvahu pri mobilizácii a dôveru, že Boh dá vzrast zasiatemu semenu. Ďakujeme za mnohoraké úsilie laikov, ktorí nešetrili čas, ani finančné prostriedky počas prípravy ako aj v deň pochodu. Vážime si všetkých “drobných” darcov i väčšie dary sponzorov, ktorí nezištne uľahčovali pútnikom cestu do Bratislavy. Veľké poďakovanie vyslovujeme “armáde” slúžiacich dobrovoľníkov. Ďakujeme všetkým, ktorí budovali neviditeľný, no skutočný duchovný štít modlitby a pôstu.

Boli sme svedkami krásy a sily Kristovho tela Cirkvi, kde mnohé a rôzne údy spolu oživujú jeden organizmus. Národný pochod za život bol príkladom i obrazom veľkej a dlhodobej úlohy, ktorú vytýčil pre našu dobu sv. Ján Pavol II.: “aby sa uskutočnila veľká stratégia obrany života.”. 20. septembra 2015 sme urobili ďalší krok vpred. Čaká nás mravenčia práca evanjelizácie a výchovy k hodnotám.

foto