V týchto dňoch bezprostrednej prípravy na misie v Turkmenistane si čítam Posolstvo Svätého Otca Benedikta XVI. k Svetovému dňu misií 2010, ktorému dal názov Budovanie cirkevného spoločenstva je kľúčom k misiám (viď. http://www.kbs.sk/?cid=1278057189).

Veľmi ma pritom teší, že sa ako farnosť snažíme žiť to, o čom Svätý otec píše a k čomu v tomto roku vyzýva celú Cirkev. Vo svojom posolstve hovorí o tom, že povolanie ohlasovať evanjelium každému človeku, každému národu, kultúre, rase, národnosti a v každej krajine nie je dielom jednotlivých veriacich, ale všetkých diecéznych a farských spoločenstiev. Ako rodina farského spoločenstva sa stretávame predovšetkým okolo eucharistického stola. „Autenticky eucharistická Cirkev je Cirkev misionárska“, schopná privádzať všetkých do spoločenstva s Bohom a presvedčivo ohlasovať: „Čo sme videli a počuli, zvestujeme aj vám, aby ste aj vy mali spoločenstvo s nami“ (1 Jn 1, 3), píše pápež. Toto vedomie, ako hovorí, nás obnovuje a ešte viac otvára na misijnú spoluprácu.

Aby som bola trochu konkrétnejšia, 6. septembra traja laici zo Slovenska a jeden z Ukrajiny odchádzame na pol roka do Turkmenistanu, s perspektívou dlhšej spolupráce ako len 6 nasledujúcich mesiacov. Tak v mene tých, ktorí tam spolu odchádzame, ako aj v mene o. Andrzeja Madeja, šéfa tejto misie, sa vám všetkým chcem poďakovať za podporu, každú modlitbu a obetu a nemalú finančnú pomoc, ktorou nesiete a držíte túto misiu spolu s nami. Neustále to vnímam ako veľké privilégium a dar pre nás všetkých – mať konkrétny podiel a účasť na zrode Cirkvi v jednej krajine úplne od začiatku. Veď za 13 rokov od vzniku tejto misie sa už 5. rok konkrétne zapisujeme do jej dejín. Verím, že o našej farnosti budú aj naďalej platiť slová pápeža:

„Misijný zápal bol vždy znakom vitality našich cirkví (porov. encyklika Redemptoris missio, 2) a ich spolupráca je jedinečným svedectvom o jednote, bratstve a solidarite, ktoré z nich robí dôveryhodné ohlasovateľky zachraňujúcej Lásky! Preto sa na všetkých znovu obraciam s výzvou, aby ste sa modlili, a napriek ekonomickým ťažkostiam sa usilovali bratsky pomáhať mladým cirkvám a konkrétne ich podporovať.“ Ďakujeme teda za vašu vytrvalosť!

Našich misionárov v Turkmenistane môžete aj naďalej podporovať príspevkom na účet číslo: 2728967854/0200 VÚB – Banka.