„Modlitba chvály nás robí plodnými“, povedal pápež František v jednej z homílií v Dóme sv. Marty. Komentoval radostný tanec Dávida, o ktorom Biblia hovorí (2 Sam 6, 12b-15. 17-19), a poukázal na to, že ak sa uzavrieme do formalizmu, naša modlitba sa stane chladnou a neplodnou. „Dávid z celej sily tancoval pred Pánom.“ Všetok Boží ľud oslavoval, pretože archa zmluvy sa vrátila domov. „To bola skutočne modlitba chvály!“, poznamenal Svätý Otec. Pre nás je ľahké pochopiť modlitbu, v ktorej Pánovi ďakujeme, alebo prosíme o nejakú vec, aj modlitbu adorácie nie je ťažké pochopiť. Ale modlitbu chvály „nechávame stranou, neprichádza tak spontánne“ – hovorí pápež a pokračuje:

„Modlitba chvály je kresťanská modlitba pre nás všetkých! Vo svätej omši každý deň spievame Svätý, svätý... Toto je modlitba chvály: Chválime Boha za jeho veľkosť, pretože je veľký! Dokážeš kričať, keď váš tím strelí gól, a nie si schopný spievať na chválu Pánovi? Vyjsť trochu za rámec svojho správania, aby si spieval? Chváliť Boha je úplne slobodné! Nepýtame, neďakujeme, chválime! Musíme sa modliť z celého srdca.“

Pápež pripomenul, že keď Dávid vstúpil do paláca, dcéra kráľa Saula, Michol, mu dohovára a pýta sa ho, či sa nehanbí za to, že tancoval takto pred všetkými, že je kráľ. Michol Dávidom opovrhovala. „Pýtam sa, koľkokrát my pohŕdame v našich srdciach dobrými ľuďmi, ktorí chvália Boha tak spontánne, pretože nie sú vzdelaní, nedodržiavajú formálne postoje?“ Koľkokrát sa sami snažíme vyhnúť akýmkoľvek podozrievavým a odsudzujúcim pohľadom druhých. „Biblia hovorí, že Michol zato zostala neplodná celý život! Čo nám tu chce Božie slovo povedať? Že radosť a modlitba chvály nás robia plodnými! Sára tancovala vo veľkej chvíli svojej plodnosti, keď mala deväťdesiat rokov! Ten muž alebo tá žena, ktorí chvália Pána, modlia sa chváliac Pána, majú radosť, keď sa modlí Glória, keď sa spieva Sanctus v omši, spievajú to s radosťou, je to plodný muž alebo žena.“ Naopak, tí, ktorí „sú uzavretí v chladnej formálnej modlitbe, odmeranej, možno skončia ako Michol, v neplodnosti svojej formálnosti.“ Svätý Otec nás teda vyzval, aby sme si predstavili, ako Dávid tancuje „so všetkou silou pred Pánom a aby sme premýšľali, aká výnimočná je modlitba chvály“.

Aj tento „školský rok“ vás pozývame na modlitbu chvál v piatok 26.9. po sv. omši vo veľkom kostole.