Ježiš mal priam röntgenový pohľad. Videl až na dno sŕdc ľudí, ktorí za ním prišli a prosili o uzdravenie a pomoc. V evanjeliu Ježiš dokazuje, že rovnako pozná aj srdcia tých, ktorí ho nenávidia a broja proti nemu: srdcia farizejov a zákonníkov, ktorí neprijali jeho učenie. Vedel, že to, čím sa prejavovali navonok – striktné dodržiavanie zákona –, nebolo verným odrazom toho, čo sa skrývalo v ich vnútri. Ich srdcia skameneli a zatvorili sa pred ním a pred všetkým, čo medzi nimi konal.

Ako vraví žalmista, Boh pozná naše srdce. Všetko! Pozná naše sny, naše nádeje, obavy a túžby. Pozná naše schopnosti a talenty, aj naše maniere. Vie, čo nás poteší, z čoho zosmutnieme, čo nás trápi. Pozná samotné jadro našej osobnosti.

Aká úľava! Pred Bohom nemusíme nič predstierať. Nemusíme sa strachovať o to, ako vyzeráme. Keď sa ideme modliť, predstupujeme pred Boha, ktorý nás nielen stvoril, ale dôverne pozná všetky naše myšlienky a city.

Niekedy sa môžeme cítiť zraniteľní alebo sa báť, keď si uvedomíme, že Boh nás dokonale pozná. Niektorí z nás si z rôznych príčin zvykli strážiť si svoje vnútro a nikomu, ani Pánovi, nedovolia, aby pristúpil bližšie.

Ale Boh je naším najväčším fanúšikom. On nás nikdy nezradí ani nebude škandalizovať naše priestupky. Otvorme mu svoje srdce! Nič nezatajujme! Aj tak o nás vie všetko – dobré aj zlé, a stále nás miluje. Povedz mu, na čo myslíš. Podeľ sa s ním o svoje starosti, ako sa trápiš so starými zlozvykmi a hriechmi, a pros ho, aby ti odpustil a daroval ti svoju milosť.

Pamätaj, Ježiš nás neprišiel odsúdiť, ale zachrániť, zahrnúť nás milosťou a láskou. Boh, náš Stvoriteľ, nás prijíma takých, akí sme, aj keby nás už radšej videl premenených. Teší sa z nás. Vie, aký má s tebou zámer. A s týmto poznaním k tebe vždy pristupuje a preukazuje ti maximálnu lásku a pozornosť.

Otče, aký si veľký Boh! Skúmaš ma a vieš o mne všetko, a aj tak ma miluješ. Bez váhania a strachu ti otváram svoje srdce.

foto