Bolo to zvláštne stretnutie. Na rozhodojúcom úseku života sa stretli dve úplne rozdielne bytosti. Zločinec – vrah a Ježiš – Boží Syn.

Prvý letmý pohľad venoval lotor Ježišovi už na krížovej ceste. Čo si asi vtedy myslel? „Aha, to je ten, čo ho vymenili za Barabáša. Ten ale mal šťastie! Ale kto je tento? Nuž, čo ma po ňom. Tak mu treba, nech trpí, keď ja musím.“

Ježiš šiel ako prvý, no predbehli ho, lebo na ceste padal. „Aká padavka! Ten sa teda mne nevyrovná!“ cestou zachytil reči vojakov. Obávali sa, či Ježiš po bičovaní a veľkej strate krvi zvládne dôjsť na Golgotu. Lotor bol tým zarazený. Ticho prešiel okolo Ježiša. „Prečo nekričí od bolesti? Prečo nenadáva svojim katom?“ Nemal čas dlho rozmýšľať. Už dosiahli cieľ. Ukrižovali ho i s jeho druhom. Po dlhej dobe si uvedomil, že len dva kríže sú na vŕšku obsadené. „Kde je ten tretí? Snáď ozaj zomrel? To by mal šťastie a ja tu trpím! Bože, kde je spravodlivosť? Veď my sme riskovali za tvoj vyvolený národ! ... Už ide. Zase padá – slaboch.“ (Znova tie slová.) „Kto je to? Zdá sa mi, že je to nejaký uzdravovateľ. Kŕmil ľudí, kriesil mŕtvich, odpúšťal hriešnikom hriechy a stoloval aj s mýtnikmi. Jeho „beda“ farizejom a zákonníkom sa nieslo doďaleka. Vyhnal z chrámu aj kupcov. Aha, za to ho asi odsúdili na kríž. A ja? Začo som tu? Za krádeže, bitky, nenávisť, vzbury a vraždy! Toto porovnanie vôbec nie je v môj prospech. Keby aspoň moja duša čušala. Zaujímavé – čím viac ho pozorujem a rozmýšľam o ňom, tým viac zabúdam na svoju bolesť! Aha, teraz sa modlí. Čo? Je to mpžné? Odpúšťa tým, ktorí mu toto spôsobili! Teda takto vyzerá Mesiáš? Mesiáš – tichý pokorný obetný Baránok. Kto to povedal? Veď som to počul na vlastné uši od Jána Krstiteľa.“

Všetko sa v ňom zlomilo. Nenávisť zmizla. Ostala len veľká túžba priblížiť sa k Ježišovi. Nesmelo sa ozval: „Ježišu, nezabudni na mňa vo svojom Kráľovstve.“ Na odpoveď nemusel dlho čakať: „Ešte dnes budeš so mnou v raji.“ Usadili sa v ňom pokoj a šťastie, nepriek duseniu sa a bolestiam.

Zvláštna bola cesta tohoto syna Izraela do Božieho kráľovstva. Bola to cesta hriechu, bolesti, ľútosti, viery, smrti a na konci tvojho nekonečného milostrdenstva, Pane. Nie je to prototyp každého ľudského života? Dostal od teba milosť obrátenia a ľútosti. Pane, zachráň aj nás. Daj, aby sme išli cestou tohoto kajajúceho sa lotra a nie toho druhého. Ďakujeme ti, za tvoju veľkú lásku až na smrť – až na zmŕtvychvstanie.