Dňa 28.5.2014 sa žiaci 8. a 9. Ročníka CZŠ sv. Jána Krstiteľa zúčastnili tradičnej exkurzie do Osvienčimu. Prinášame ich zážitky, najsilnejšie dojmy:

Simonka, 9.roč.: Exkurzia do Osvienčimu bola pre mňa veľmi zaujímavá a zároveň dosť smutná... . Keď sme sa blížili k cieľu, nastali obavy, čo nás tam bude čakať. Niečo sme už vedeli, lebo pani učiteľka Boriščáková nás na hodinách dejepisu oboznámila s udalosťami, ktoré sa udiali v tomto koncentračnom tábore, pozerali sme aj filmy, ktoré nám aspoň trošku priblížili utrpenie Židov, takže niečo sme už vedeli. V Osvienčime nás rozdelili do skupín. Naša skupina mala veľmi milého sprievodcu z Čiech, ktorý nás sprevádzal po celom koncentračnom tábore .Veľmi zaujímavo rozprával, ako tam tí úbohí ľudia žili, čo všetko sa na nich páchalo. Niektorých premohli emócie úplne.

Janka, Klaudia, Júlia, žiačky 9. roč.: Pre nás bol najsilnejší zážitok, keď nám sprievodca rozprával o tom, ako tam tí úbohí ľudia spali, ako ich myši a potkany obžierali... . Hrozné boli aj toalety aj celkové podmienky pre život − na toaletu a sprchu mali iba pár sekúnd. Hrozné boli aj topánky – 40-tisíc párov, kopy hrncov, hrebeňov, vlasov a najhoršia bola tá kopa plechoviek od jedu.

Klára, žiačka 9. roč.: Môj pocit pri pohľade na plynovú komoru bol strašný. Aj škrabance po stenách boli strašné. Dni po tomto strašnom zážitku boli pre mňa neznesiteľné. Stále som musela na to myslieť. Odporúčam to zažiť každému, nech si utvorí vlastný názor.

Nikola, žiačka 8. roč.: Najsilnejším zážitkom pre mňa boli tie vlasy za sklom.