Druhý rok zbierame finančné prostriedky na opravu fary, presnejšie na opravu strechy a priečelia fary, a postupne sa dostávame k splneniu tých podmienok, ktoré sú potrebné, aby mohli začať práce. Najprv sme dali spracovať zameranie jestvujúceho stavu strechy a krovu, aby sme formou štúdie mohli prezentovať možnosti využitia strešného priestoru – pôjdu, ktorý by v budúcnosti mohol byť využívaný na bývanie.

V minulom roku prebehli rokovania a konzultácie s Krajským pamiatkovým úradom v Prešove o zámere opravy fary, keďže budova fary je národná kultúrna pamiatka, zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu v registri nehnuteľných kultúrnych pamiatok a zároveň sa nachádza v pamiatkovom území Pamiatková zóna Sabinov. Výsledkom bolo schválenie nášho zámeru a určenie podmienok, ktoré musíme splniť pri oprave a výmene strechy budovy fary, oprave jej čelnej fasády a oprave zadnej časti fasády budovy fary (z dvora), ktorá ešte nebola opravovaná.

Ďalej sme dostali schválenie zámeru opravy fary od Majetkovej komisie našej arcidiecézy a tiež súhlasné vyjadrenie arcibiskupa Mons. B. Bobera a jeho požehnanie pre plánovanú opravu.

Podali sme žiadosť o stavebné povolenie, ku ktorému ešte potrebujeme projekt požiarnej ochrany. Po obdŕžaní právoplatného stavebného povolenia môžeme začať s prípravnými prácami.

Ako prvý krok bude potrebné demontovať jestvujúce zateplenie pôjdu a jeho vypratanie, ktoré už chceme začať pripravovať, pričom by sme to mohli urobiť aj svojpomocne. Preto prosíme ochotných farníkov, ktorí by mohli pri tom pomôcť, aby sa prihlásili na fare do 16. februára. Tiež ponúkame, ak by niekto chcel a vedel využiť starú izoláciu, ktorá je voľne uložená na pôjde asi z r. 2000 – je to minerálna vlna Isover, hrúbky 180 mm (po rozvinutí), jej celková plocha je cca. 180 m2. Záujemca nech sa prihlási čo najskôr (najneskôr do 16.2.), aby sme dohodli najprv obhliadku a následne naplánovali demontáž a likvidáciu tohto zateplenia.

Ponúkam aj predbežnú vizualizáciu zo štúdie plánovanej opravy – pohľad na faru spredu a z dvora.

foto foto