Ak máš nejaké pochybnosti o tom, či existuje láska na prvý pohľad, skús sa opýtať nejakých rodičov na prvú chvíľu, keď ich zrak spočinul na ich dieťati. Držať v náručí novorodeniatko je neuveriteľný zážitok. Dlhé obdobie čakania skončilo a rozkvitá nová láska.

Ak takéto pocity prežívajú rodičia pri pohľade na svoje deti, predstav si, ako sa asi cíti nebeský Otec, keď sa pozerá na teba! Miloval ťa ešte skôr, ako si sa narodil. Od chvíle, keď ťa povolal k bytiu, sa z teba raduje, z tvojich darov a talentov, a z predstavy, že s ním raz budeš celú večnosť. Dokonca aj keď ťa videl zhrešiť, jeho láska voči tebe zostala nezmenená - až do takej krajnosti, že obetoval svojho Syna, aby ťa zachránil. Celé veky, rok čo rok, ti tvoj Otec nič neodoprel!

Jedna vec je počuť tieto pravdy v kostole alebo ich čítať v náboženskom časopise. Ale my sa musíme vyrovnávať s rôznymi udalosťami, ktoré prináša každodenný život, keď klamstvá Zlého a lákadlá sveta zasievajú do našej mysle semienka pochybností. Vravia nám, že Boh je akýsi policajt, ktorý sedí na nebesiach, alebo sa vôbec nezaujíma o náš život a nijako sa na ňom nepodieľa. Vravia nám, že sme príliš hriešni alebo príliš slabí na to, aby nás Boh miloval, alebo sa nás pokúšajú odpútať egoistickými myšlienkami.

Ako prekonáš priepasť medzi tým, čo počuješ na svätej omši, a tým, čo počuješ vo svete? Môžeš si so sebou zobrať do každodenného života pravdy zo Svätého písma. Vždy, keď sa prichytíš pri tom, ako uvažuješ, že si v tomto svete sám, vždy, keď sa pristihneš pri myšlienke, že Boh sa nestará, prečítaj si dnešné evanjelium: O čo skôr dá nebeský Otec Ducha Svätého! Opakuj si: Ak budem prosiť, dostanem; ak budem hľadať, nájdem; ak budem klopať, otvoria mi!

Zlý nás chce presvedčiť, že Boh nie je dobrý. Svet ti chce povedať, že Boh sa nestará. Postav sa proti týmto klamstvám. Nech ich umlčí Božie slovo. Máš milujúceho Otca, ktorý ti chce dať všetky dobré dary!

Otče, chcem ťa lepšie poznať. Otvor mi oči, aby som videl tvoju dobrotu a lásku!