Na prvý pohľad možno zvláštny názov označuje významnú súčasť predvianočných dní. Už od raných storočí kresťanstva (6. – 8. stor.) sú dni od 17. do 24. decembra v liturgii adventu špecifické najmä 7 antifónami, ktoré nám postupne odhaľujú tituly očakávaného Mesiáša. Každá z nich sleduje rovnakú štruktúru: začína zvolaním „Ó“ (odtiaľ dostali aj svoj názov), nasleduje mesiášsky titul a jeho chvála a pokračuje prosbou prislúchajúcou k danému titulu. Vo všetkých je zároveň prítomné naliehavé zvolanie: „Príď!“ Tituly sledujú dejiny Božieho zjavenia a očakávania vykúpenia od stvorenia až po narodenie Ježiša Krista. V latinčine znejú takto: Sapientia (Múdrosť), Adonai (Pán), Radix (Výhonok), Clavis (Kľúč), Oriens (Východ slnka/Ranná hviezda), Rex (Kráľ), Emmanuel. Ak vezmeme ich začiatočné písmená od posledného titulu k prvému, vznikne nám veta v latinčine: Ero Cras, čo znamená Prídem zajtra (pripomínam, že poslednú antifónu recitujeme 23. decembra). Každý titul a antifóna má, samozrejme, základ vo Svätom písme, najmä u proroka Izaiáša. Ako Ó antifóny znejú

17. december:

Ó, Múdrosť, vyšla si z úst Najvyššieho; ty siahaš od jedného konca po druhý, ty riadiš všetko mocne i jemne; príď a nauč nás ceste múdrosti. (Iz 11, 2-3; Iz 28, 29; Sir 24, 3; Múd 8, 1)

18. december:

Ó, Pane, Vodca domu Izraela, ty si sa zjavil Mojžišovi v ohni horiaceho kríka a na Sinaji si mu dal zákon; príď, vystri svoju ruku a vysloboď nás. (Iz 11, 4-5; Iz 33, 22; Ex 3, 2; Ex 6, 6)

19. december:

Ó, Výhonok z koreňa Jesseho, ty stojíš ako znamenie pre národy; králi pred tebou zatvoria ústa a pohania ťa budú vyhľadávať; príď a vysloboď nás, nemeškaj. (Iz 11, 1.10.; Mich 5, 1)

20. december:

Ó, Kľúč Dávidov, žezlo Izraelovho domu; keď ty otvoríš, nik nebude môcť zavrieť, a keď ty zavrieš, nik nebude môcť otvoriť; príď a vyveď zo žalára spútaného, toho, čo sedí vo tme a v tôni smrti. (Iz 22, 22; Iz 9, 6; Iz 42, 6-7; Zjv 3, 7)

21. december:

Ó, Hviezda, čo vychádza, jas večného Svetla a Slnko spravodlivosti; príď a osvieť tých, čo sedia v temnotách a v tieni smrti. (Iz 9, 1; Mal 3, 20; 2 Pt 1, 19, Lk 1, 78-79)

22. december:

Ó, vytúžený Kráľ národov, uholný kameň, čo z dvoch utváraš jeden ľud, príď a spas človeka, ktorého si utvoril zo zeme. (Iz 9, 5; Iz 2, 4; Iz 28, 16; Jer 10, 7; Ef 2, 14; Mt 21, 42)

23. december:

Ó, Emanuel, náš kráľ a zákonodarca, očakávanie národov a ich Spasiteľ, príď a zachráň nás, Pane, Bože náš. (Iz 7, 14; Iz 33, 22)

Antifóny sa recitujú pri vešperách toho ktorého dňa a takisto podstatná časť z nich sa spieva ako verš pred evanjeliom vo sv. omši. Každá z antifón by si zasluhovala osobitné vysvetlenie, ale pre krátkosť rozsahu to nie je možné. Naskytá sa tak možnosť pre každého z vás uvažovať nad nimi aspoň malú chvíľočku každý deň. Zaraďte ich do svojich osobných alebo aj spoločných modlitieb v rodine počas predvianočných dní, a tak sa budete užšie spájať s modlitbou celej Cirkvi už počas mnohých storočí. Prežite požehnané sviatky Narodenia Pána!