Opus (dielo) č. 11 organárskej dielne bratov Biesovcov je dokončený. Teraz, počas zimných mesiacov, aj cez jar bude prebiehať skúšobná prevádzka nástroja, organisti budú sledovať funkčnosť jeho komponentov, prípadné chyby zaznamenávať, aby ich organár mohol napraviť.

Je to zložitý a veľký nástroj, skladá sa zo 70 000 súčiastok, niet sa čomu čudovať, keď sa občas niečo uvoľní alebo pokazí, je to citlivý nástroj, pôsobí naň teplota v kostole, vlhkosť vzduchu, prašnosť. Tento organ má 31 registrov, teda 31 rozličných radov píšťal, každý jeden rad má inú zvukovú farbu, silu, výšku, intenzitu. Dokonca niektoré registre sa skladajú z viacerých radov píšťal. Organ má celkovo 2000 píšťal. Najdlhšia píšťala má 5 m, najkratšia asi 15 mm, keď nepočítame nohu, ktorá má na každej píšťale minimálne 20 cm. Tie, ktoré vidno, keď pozriete na chór, sú píšťaly iba troch registrov. Tento organ má dve klaviatúry, na ktorých sa dá hrať rukami a pedál, na ktorom sa hrá nohami. I. manuál, volá sa Hlavný stroj – to sú základné zvuky organu, II. manuál – je celý uzavretý v žalúziovej skrini, na ktorej otvorením alebo zatvorením dverí – žalúzií sa dá dosiahnuť zosilnenie alebo zoslabenie zvuku II. manuálu.

Nový organ pôsobí na organistov veľmi inšpiratívne, za seba môžem povedať, že mi je ťažko prestať na ňom hrať a ísť za ďalšími povinnosťami a prácou vo farnosti.

Nech slúži toto dielo tejto generácii, ktorá stála pri jeho zrode, ale tak, ako sabinovský kostol aj so svojimi krídlovými oltármi je svedkom obetavosti tých generácií, ktoré nám ho pred storočiami postavili, tak tento nástroj tu ostane po nás, dúfame, minimálne 200 rokov a bude svedčiť o obetavosti a veľkodušnosti vás všetkých, ktorí ste modlitbami, obetami a darmi napomáhali jeho vzniku.

Organ je obrazom Cirkvi, zobrazuje nás všetkých. Každá jedna píšťala je iná, tak ako v našom farskom spoločenstve nie sú dvaja rovnakí ľudia. Tak ako vo farnosti, aj v organe všetko plní svoju funkciu, každý jeden komponent na svojom mieste. Časom sa ale píšťaly rozladia, hoci na začiatku si to všimne iba odborné ucho, ale keď sa to rozladenie zväčší, tak nedostatok harmónie urobí jeho zvuk neznesiteľným. Tak je to aj s nami. Malé chyby ešte navonok nevidno, ale časom môžu prerásť do väčších nedostatkov. Na organe tie nedostatky vie odstrániť ruka odborníka a všetko znova získa harmóniu na chválu Stvoriteľa, tak isto v našom vnútri vie dať všetko do poriadku Božia ruka skrze rozhrešenie kňaza. V tomto adventnom období myslime aj na to, aby sme sa dobre pripravili na vianočnú svätú spoveď a s čistým srdcom, „dobre naladení“, sme očakávali narodenie Spasiteľa sveta.