Po predchádzajúcich článkoch o pripravovanej stavbe nového organu a niekoľkých ukážkach, ako by mal vyzerať, vás chceme teraz informovať o tom, ako si predstavujeme financovanie tohto diela. Ako sme už písali, na základe zhodnotenia technického stavu starého organu odborníkmi a ich odporúčania, rozhodla farská rada o stavbe nového. Starý nástroj neustále potrebuje opravu, ktorá by bola drahá, ale nevie zabezpečiť jeho funkčnosť. A na liturgické slávenia potrebujeme dôstojný a kvalitný doprovod, ktorý zaistí iba nový organ. Dúfame, že bude aj inšpiráciou pre mladých organistov k službe v Cirkvi.

Mnohí sa pýtajú, koľko bude nový organ stáť a odkiaľ na neho zoberieme finančné prostriedky. Tieto otázky riešili všetci, ktorí pomáhali pri rozhodovaní sa ísť do stavby nového nástroja aj napriek súčasnej ekonomickej situácii. Keďže starý organ v celku nie je podľa odborníkov použiteľný inde (pre prípadného kupca by oprava bola rovnako nerentabilná), môžeme z neho získať niečo len za materiál.

Spoliehame sa na Božiu pomoc a na mnohých, ktorí pochopia nevyhnutnosť výmeny starého organa pre jeho zlý stav a v neposlednej miere aj historickú udalosť takéhoto diela. Financovanie chceme realizovať z viacerých zdrojov.

V prvom rade budeme hľadať prostriedky cez projekty a granty, v čom sme už podnikli prvé kroky. Medzi farským úradom, samosprávou mesta a Prešovským krajom už prebehli rokovania. Naši poslanci – zástupcovia vás občanov – nám sľúbili pomoc na úrovni mesta aj VÚC. Životnosť nového organu je garantovaná najmenej na 200 rokov a zaiste bude inšpiráciou štúdia hry na kráľovskom hudobnom nástroji pre žiakov našej ZUŠ. Po kultúrnej stránke sa zviditeľní aj samotné mesto, nový nástroj totiž umožní realizovať koncerty a pozývať aj organových umelcov, ktorí doteraz odmietli svoju účasť pre nevyhovujúci nástroj.

Ďalšou cestou by mali byť prostriedky od sponzorov, ktorých sme tiež už začali oslovovať, pričom nám v tom môžete všetci pomôcť. Preto sa obraciame na všetkých ľudí dobrej vôle, verejných činiteľov, podnikateľov, organizácie, aby nám pomohli svojimi finančnými prostriedkami uskutočniť tento cieľ. Veríme, že o týchto skutočnostiach budete rozprávať vo Vašich domácnostiach a pomôžete nám svojimi vlastnými námetmi. Každý jednotlivec s podnetným názorom je vítaný, preto ak poznáte solventných a ochotných možných podporovateľov, pripravujeme pre nich list a prezentáciu na oslovenie.

Ďalším zdrojom budú naše vlastné prostriedky, ktoré chceme začať zhromažďovať mesačnými zbierkami v kostole, pričom prvá (po sľúbenom ročnom oddychu od zbierok) bude na budúcu nedeľu 19. júla. Rovnako chceme poprosiť o pomoc formou zbierok aj naše filiálky a farnosti celého dekanátu.

Všetky získané prostriedky budú ukladané na účet s týmto číslom: 0505030045/0900, ktorý bol zriadený zvlášť pre účel stavby organu a umožní prehľadné nakladanie aj postupné splácanie diela. Na tento účet môžete prispievať aj priamo (formou prevodu alebo vkladu na účet), pričom do poznámky pre adresáta uveďte svoje osobné údaje. Rovnako môžete kedykoľvek priniesť svoj milodar na faru.

Nový organ bude stáť celkom 213.188 € (6.422.500,- Sk), pričom táto cena je bez nákladov na úpravu chóru a bežných výdavkov. Podľa dohody začne organárska firma Bies – Poprad vyrábať nástroj vo svojej dielni od 1. 6. 2010 a inštaluje ho v našom kostole do 1. 7. 2011, pričom dovtedy potrebujeme z celkovej sumy vyplatiť 149.372 € (4,5 milióna Sk). Zvyšok ceny (2 milióny) bude následne postupne splácaný bez časového viazania. Máme teda približne dva roky na zabezpečenie prvej potrebnej sumy (4,5 milióna Sk).

Chceme vyjadriť vďačnosť všetkým, ktorí podporia toto dielo, ale zvlášť tým, ktorí prispejú sumou aspoň 350 € (10.544,- Sk) – ich meno sa objaví na symbolickej prvej píšťale nového organu, ktorá bude čoskoro umiestnená pod chórom. Pri posviacke nového nástroja sa ponesie ako obetný dar a bude uložená v organe. Darcovia, ktorí prispejú min. 3320 € (100.018,- Sk), budú zapísaní na ďakovnej tabuli na chóre. Ak chcete takúto sumu venovať postupne, svoje príspevky pri zbierkach vhoďte do buksy v obálke s Vaším menom a adresou, aby sme ich mohli evidovať a zrátať.

Prosíme všetkých o podporu v modlitbách. Ak by každá veriaca rodina v Sabinove prispievala mesačne 10 € počas dvoch rokov, nemali by sme problém s financiami, ale prosíme, aby ste prispeli podľa svojich možností. Ak podporíte stavbu nového organa v Sabinove, jeho tóny po stáročia budú znieť ako Vaša modlitba na oslavu Všemohúceho Boha. Zvolávame na stavbu nového slovenského organu Božie požehnanie.

foto