Každý rok si na Nový rok navzájom želáme šťastie, zdravie, pokoj, radosť a Božie požehnanie.

Zamyslela som sa na tým. Tieto hodnoty sú posledné v hodnotovom rebríčku. Existujú dôležitejšie, z ktorých ako z prameňa vytekajú tie, ktoré si my želáme.

Môže byť radosť tam, kde nie je pokoj? Môže byť pokoj bez jednoty, súdržnosti, spolupráce a pochopenia druhých? Môže byť jednota bez spravodlivosti a pravdy? A môže byť pravda bez milosrdenstva a odpúšťania – a tieto môžu byť bez lásky? Stúpajúc po týchto schodíkoch dostali sme sa k Pánu Bohu – Láske. Jednotlivci, spoločnosť i Cirkev zabúdame na slová Pána Ježiša, ktorý žiadal od apoštolov (i od nás) jedinú vec: „Aby ste sa milovali navzájom ako som ja miloval vás.“ Nájdeme to u Jn 15,12.17 a aj 13,34-35. Pripomínajme si tieto jeho slová a žime ich.

Pane Ježišu, chcem napraviť svoju chybu. Preto dodatočne želám vám priatelia z našej celej farskej rodiny i celej našej slovenskej pospolitosti ako aj celej Cirkvi, Európe a svetu, aby si nás obdaroval svojou láskou, pravdou, spravodlivosťou, jednotou, pokojom a radosťou v Duchu Svätom. Pane, vypočuj prosíme, túto našu prosbu.