Súťaž je súťaž. Žiadne leňošenie, ničnerobenie, rekreácia... Je to napätie, zodpovednosť, stres, práca navyše. Učí prijímať víťazstvo aj porážku. No predovšetkým je to najlepší spôsob sebapoznania.

Takúto možnosť mali aj žiaci vo veku od desať do sedemnásť rokov z trinástich záujmových útvarov rôznych kútov východného Slovenska a blízkeho Poľska v regionálnom kole medzinárodnej súťaže First Lego League (prvá liga v legu) 15. 11. 2013 v Košiciach.

Téma výskumného projektu bola „Katastrofy“. Pri každej katastrofe je ohrozené prírodné prostredie a v konečnom dôsledku človek. Preto aj riešenie žiakov sa zameralo na pomoc ľuďom postihnutých katastrofami. Okrem príručky s obsahom, ako sa správať pri mimoriadnych udalostiach a zásad prvej pomoci, navrhli množstvo nových originálnych technických prostriedkov pre uľahčenie práce záchranárov.

Naši žiaci z krúžku Mladý vedec sa nestratili. Vzorne reprezentovali školu, farnosť i mesto Sabinov. Zaujali porotu prezentáciou výskumného projektu a hoci sa im v ostatných častiach súťaže darilo menej, potešili svojím výkonom a vystupovaním trénera, rodičov a verím, že aj seba. Naučili sa viac, ako mohli v priebehu niekoľkých minút ukázať.

Žiaci Juraj Dobrovič, Simona Gajdošová, Mirka Škovranková, Samko Guláš, Matej Kandráč, Števko Jaklovský, Števko Werblanski a Sebastián Plančár boli ako „dobrí sluhovia, ktorí znásobili svoje talenty“.

Ďakujem všetkým konzultantom, rodičom za starostlivosť a podporu, firme Epos za propagáciu a vedeniu školy za vytvorenie vhodných pracovných podmienok.

Viac sa o súťaži dozviete na webovej stránke http://www.fll.sk a na stránke našej školy http://czssab.edupage.sk/