Blíži sa čas 1. svätého prijímania a taktiež čas prijatia sviatosti birmovania. Tieto dve sviatosti sú určitým štartom a utvárajú vzťah detí a mladých k Bohu a Cirkvi. Preto je dôležité, aby boli na to dobre pripravené.

Čo však môže deformovať vzťah detí a mladých k Bohu a Cirkvi je obchodnícky vzťah k veciam viery. Ja niečo urobím a za to dostanem odmenu. Napr. pôjdem toľkokrát do kostola, toľkokrát sa pomodlím a za to môžem ísť na 1. sv. prijímanie a na birmovku. Takto to však nefunguje. Sviatosti sú dar a nepredávajú sa. Preto v našej farnosti nefungujú podpisy za sv. omše ako v niektorých farnostiach.

Aby sme si rozumeli – modlitba a účasť na omši sú potrebné, ale musia byť spojené s úprimnou túžbou a vierou a nie byť predmetom špekulácie a obchodu s Bohom alebo pánom farárom. Situáciu zhoršuje aj vízia bohatých odmien za účasť na týchto sviatostiach od rodičov a starých rodičov.

Milí rodičia a starí rodičia!

Prosím, nespájajte tieto sviatosti s bohatými darčekmi a odmenami (mobil, tablet, počítač, bicykel, niekoľko desať či stoeurové odmeny a pod.)! Tým sa iba veľmi účinne zastiera pravá podstata. Najväčším darom má byť samotná sviatosť – stretnutie so živým Kristom vo sviatosti Eucharistie a prijatie Ducha Svätého pri birmovke. Tu nemá ísť o folklór a tradíciu. Ak sú tieto dary pre vaše dieťa potrebné, tak im ich dajte pri iných príležitostiach. Nech sa deti pred sebou nepredbiehajú, kto dostal lepší mobil a pod.

Nech vynikne pri týchto slávnostiach skutočná radosť z osobnej viery detí a aj vašej osobnej viery. Nech je tam radosť zo stretnutia s rodičmi a starými rodičmi. Deťom dajte knihu, ktorá prehĺbi ich vzťah k veciam viery, možno ruženec, dobrú rozprávku alebo hoci aj spoločenskú hru pre celú rodinu. Pre mladých nie je ľahké nájsť vhodný darček, ale radšej im nedajte nič, ako by ste im mali dať viac či menej bohaté odmeny. Tým by ste ich deformovali. Zahrňme tých, ktorí sú nám zverení do výchovy, predovšetkým našou modlitbou a láskou. Nech dá Pán, aby blížiace sa slávenie sviatostí viedlo deti a mládež k správnemu vzťahu k Bohu a Cirkvi.

foto