Bohatstvo kresťanstva, Mladí a ich vyzrievanie, Kultúra a umenie výchovy, Stretanie sa s človekom, Animácia skupín, Príprava stretnutí a itinerárov. Toto sú témy, ktoré sprevádzajú saleziánskych animátorov zo Slovenska na kurzoch Školy pre animátorov. Tieto kurzy prebiehajú jednotlivo na východe, strede i západe Slovenska v jednotlivých vekových kategóriách.

Aj my – sabinovskí animátori sme sa do tejto školy dobrovoľne prihlásili :) Počas troch rokov sme sa na škole pre animátorov oboznamovali s rôznymi témami potrebnými pre osobnostný i duchovný rast animátora, bližšie sme spoznávali jednotlivé obdobia dozrievania chlapcov a dievčat a naučili sme sa, ako dosiahnuť, aby bola práca s deťmi efektívnejšia a zaujímavejšia. V jeseni nás čakajú záverečné skúšky, no ešte predtým, minulý víkend, sme absolvovali posledný – šiesty kurz. Tento kurz bol niečím výnimočný. Niesol sa v znamení jedinečnej a neopakovateľnej stužkovej slávnosti. Chlapci v oblekoch a kravatách, dievčatá v slávnostných šatách, odovzdávanie zelených stužiek, Gaudeaumus, čierna kronika, rozbitie džbánu. Na prvý pohľad – klasická stužková. A predsa bola taká odlišná. Neviem to slovami opísať, aké pocity sa rodili v nás, keď sme jeden pri druhom stáli a spievali: Aj tak sme stále frajeri. V mysli som si predstavila, čo sme prežívali, keď sme pred troma rokmi prvýkrát vstúpili do miestnosti plnej neznámych ľudí, čo nám to dalo námahy predstaviť sa a ako sme čím skôr chceli byť v bezpečí na svojej izbe. Predstavovala som si, ako sme postupne naberali odvahu a spoznali sa s ostatnými, vytvorili priateľstvá. Mysľou mi prebehli sväté omše, spev, adorácie, spovede, slovká do života, prednášky, hry i nezvyčajné aktivity, pri ktorých sme sa báli aj nasmiali, ale ktorými sme sa stávali skúsenejšími a odvážnejšími. Obohatili nás prednášky, no i samotní ľudia – školitelia aj naši spolužiaci, ktorí vyšli zo seba a rozhodli sa podeliť so svojimi skúsenosťami a s krásou svojho ducha.

Na týchto kurzoch som si jasne uvedomila pravdivosť výroku: Kde sú dvaja, traja v mojom mene, tam som aj ja medzi nimi. Na týchto kurzoch som si uvedomila, akých krásnych Boh utvoril ľudí. Na týchto kurzoch som sa vždy nanovo rozhodla. Vykročiť a robiť niečo – nie pre seba, ale pre toho druhého. Animátorská cesta nie je ľahká – je to ťažký výstup. Ale veríme, že výhľad bude úžasný :)

foto