Na Slovensku sme už dlho nezažili skutočný pocit núdze. Je to pre nás niečo nepoznané. Už sú tomu dva týždne, čo nesmieme navštevovať kostoly. Cirkev prijala toto opatrenie podľa jej vlastných slov s bolesťou. Koniec tohto zákazu je v nedohľadne.

Tieto dni sa tak pripodobňujeme našim bratom a sestrám vo svete, ktorí sú v núdzi po celý život. Ani oni nemôžu slobodne a bez strachu sláviť svätú omšu v spoločenstve - pretože im za to hrozí prenasledovanie, a možno aj smrť.

My dnes zažívame v menšej miere to, čo vyše 300 miliónov prenasledovaných kresťanov vo svete zažíva každý jeden deň. Každý siedmy kresťan na svete žije v núdzi po celý život. Deje sa tak vo vyše 50 krajinách, v ktorých sa nedodržiava náboženská sloboda. Naši bratia a sestry v Kristovi často nevidia kňaza celé mesiace. My dnes musíme vydržať len zopár týždňov.

Asi každý z nás sa pýta sám seba čo robiť v tejto situácii. Ako zmierniť svoju vlastnú núdzu. Hľadáme spôsob ako sa spojiť s blízkymi, ako naplniť naše základné potreby. Akosi sa nedokážeme zmieriť so situáciou, v ktorej sa nachádzame. Možno si ju ani nechceme pripustiť.

Existuje však aj iná cesta. Je možno trochu ťažšia, ale prináša slobodu a pravé duchovné ovocie. Dnes máme jedinečnú šancu dať našej „malej a krátkej“ núdzi zmysel. Môžeme obetovať naše malé utrpenie za ľudí, ktorí trpia celý život. Túto skúsenosť môžeme využiť na to, aby sme pomohli nielen prenasledovaným kresťanom, ale aj celej Cirkvi.

Ako je to možné?

Obetovaním našej núdze môžeme aj my mať podiel na budovaní mystického Tela Kristovho, ktorým je Cirkev. Svätý Pavol v liste Korinťanom píše: „Aka teda trpí jeden úd, trpia spolu s ním všetky údy.“ Môžeme teda priniesť aspoň malú obetu za zmiernenie utrpenia vo svete i u nás. Môžeme myslieť v modlitbe a skutkoch lásky na tých, ktorí trpia neprestajnou núdzou a bolesťou.

Pri tejto príležitosti sme pre Vás pripravili krížovú cestu. Tú sa môžete pomodliť v rodinnom kruhu a pridať sa tak k spoločenstvu veriacich po celom svete, ktorí sa dnes modlia za čo najskoršie odvrátenie aktuálnej nákazy a za to, aby sa život vrátil do starých koľají.

S prianím požehnaného dňa.

Krížovú cestu nájdete tu.