V dňoch 26. – 29. júla 2018 bude v Prešove Národné stretnutie mládeže P18. Predtým sa uskutoční prípravný týždeň pre dobrovoľníkov. V dňoch 23. - 25. júla budú sväté omše v Konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove o 18:00 h s účasťou dobrovoľníkov P18.

Od nedele 22. júla budú do mesta prichádzať stovky mladých dobrovoľníkov z celého Slovenska, ktorý budú na Gymnáziu sv. Moniky a vo viacerých interiéroch a exteriéroch pripravovať stretnutie P18. Ak by ste nás chceli podporiť v akejkoľvek forme, budeme radi. Zvlášť by nás potešilo, keby boli dobrí ľudia z farnosti ochotní napiecť a priniesť koláče alebo iné občerstvenie pre dobrovoľníkov.

Veriaci z Prešova a okolia sú pozvaní na všetky otvorené časti programu. Otvorené budú všetky štyri liturgické slávenia. Otváraciu svätú omšu, ktorá je naplánovaná na štvrtok 26. júla o 18:00 h, bude sláviť košický arcibiskup metropolita Bernard Bober. Nedeľnú svätú omšu (29. júla o 12:00 h) celebruje bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský, káže žilinský biskup Tomáš Galis. Táto bude slúžená na Hlavnej ulici pred konkatedrálou sv. Mikuláša a zvlášť na ňu vás všetkých srdečne pozývame.

Ďalšou otvorenou časťou programu je N(M)oc modlitby, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 26. júla 2018 od 21.30 hod. V deviatich chrámoch čaká návštevníkov originálny modlitbový program. Chrámy sú označené špeciálnym bannerom P18.

Vo františkánskom Kostole sv. Jozefa bude hudobno-slovné pásmo s Poeticou Musicou a v Evanjelickom chráme Svätej Trojice Lectio divina. Modlitebňa Bratskej cirkvi bude miestom, kde budú prebiehať taizé modlitby. Tichá adorácia bude v kostole u saleziánov, mariánska modlitba v Kostole Kráľovnej pokoja na Sídlisku 3 a modlitba chvál v Kostole Krista Kráľa na Sekčove. Ďalším otvoreným bodom programu bude špeciálna krížová cesta so sfilmovanými zamysleniami pod vedením košického pomocného biskupa Marka Forgáča, ktorá sa uskutoční v piatok 27. júla o 20:30 h na prešovskom amfiteátri.

V sobotu 28. júla od 14:30 h do 18:00 h sa na Hlavnej ulici v Prešove začne tzv. EXPO povolaní. Podujatie predstaví 74 rozličných reholí, hnutí a organizácii, ktoré mladým ukážu a sprostredkujú živý kontakt s rôznymi charizmami Cirkvi a povzbudí ich v hľadaní Božej vôle. Jeho špeciálnou častou bude open koncert spievajúcich zasvätených osôb.

V rovnakom čase v sobotu popoludní bude možnosť zúčastniť sa na štyroch divadelných predstaveniach pripravených pre mladých. Tanečné divadlo ATak vystúpi s inscenáciou D4V1D (o 15:00 h v Divadle Alexandra Duchnoviča), Divadlo Ad1 s hrou Legenda o zakliatom meste (o 16:00 v Kine Scala) a skupina mladých animátorov a rodičov pod vedením saleziánov z Banskej Bystrice uvedie muzikál na motívy biblickej knihy Ester (o 16:30 h v Historickej budove Divadla Jonáša Záborského). Ďakujeme za každú formu podpory a teším sa na stretnutie s Vami na P18.

foto