O čom píšu dnešné noviny? O vojnách a povstaniach? O vraždách a prepadnutiach? O sobášoch, rozvodoch a opätovných sobášoch celebrít? A čo takto pre zmenu jedna dobrá správa: Ježiš je tvojím bratom! Už si nad tým niekedy premýšľal? Ľahko zabúdame, že Ježiš bol aj úplným človekom a teda jedným z nás. V skutočnosti veľmi túži po našej blízkosti a po spojení s nami. Ako čítame v týchto dňoch z Listu Hebrejom: „Aj ten, čo posväcuje, aj tí, čo sú posväcovaní, všetci pochádzajú z jedného“ (Hebr 2, 11). Sme rovnakého pôvodu.

Ježiš vie o našich zápasoch a námahách. Nielen preto, že je Boh, ktorý vie všetko, ale aj preto, lebo bol „jedným z ľudí“ (Hebr 4, 15). Naše ľudské obmedzenia teda pozná z prvej ruky. Pozná našu únavu, slabosť i diablovo pokúšanie, ktorému sme nepretržite vystavení. Vie o našom zármutku, strachu, aj o našom zdráhaní urobiť niečo, o čo nás prosí Otec. Jeho nič z tohto nepriviedlo k pádu, no je naším bratom, ktorý s nami súcití i vtedy, keď my padneme.

Ježiš ako tvoj brat ťa chce posilniť. Chce ti hovoriť pravdu. Chce ťa učiť, povzbudzovať, chrániť a kráčať ti po boku, nech by ťa v živote postretlo čokoľvek. Okrem toho sa vôbec nehanbí nazývať sa tvojím bratom. Práve naopak, je pyšný, že ťa má. Miluje ťa, chápe ťa a dôkladne sa zaujíma o všetko, čo sa ťa týka. A viac než čokoľvek iné túži zo svojho srdca preliať lásku, dôveru, radosť a pokoj do tvojho srdca, aby si tak obstál v tomto svete - tak, ako obstál aj on.

Prichodí nám možno zaťažko uveriť takej dobrej správe, no dobré správy nás zvyknú určitým spôsobom prekvapiť. Len popros Ježiša, aby ťa vyučoval. V tichosti si sadni a dovoľ mu ukázať ti, čo znamená, že je tvojím bratom. Možno k tebe hovorí skrze Písmo, pieseň, v tichosti srdca alebo cez niečo, čo ti včera povedal priateľ. Zapíš si, čokoľvek zachytíš, že ti povie a nos to celý deň so sebou. Sú to, napokon, tie najlepšie správy, aké by si mohol kedy počuť!

Pane Ježišu, chcem ťa spoznať ako svojho brata. Otvor mi oči i srdce, aby som túto blízkosť s tebou mohol dnes prežívať.