Základným heslom tohto stretnutia je: „Chcem, aby ti bolo pri mne dobre“. To, samozrejme, nekončí odchodom domov, ale má sa preniesť do každodenného života a stať sa akýmsi životným mottom. Zo svedectva mnohých vieme, že to nie je vôbec jednoduché. Aj títo „manželáci“ (účastníci kurzu) riešia každodenné problémy ako väčšina populácie: nezhody a hádky, financie, deti v puberte či alkoholizmus a iné neduhy. Ako sami vravia, rozdiel nie je v počte problémov, ale v tom, ako sa ich snažia riešiť.

Jednotlivé prednášky mali samotní manželia, ktorí sú už dlhodobými účastníkmi kurzu. Niekedy to bolo viac o informáciách, ale zväčša prevládalo svedectvo ich života, ako si s konkrétnym problémom poradili, resp. sa s ním dlho trápili. Z preberaných tém spomeniem aspoň niektoré: Krízy v manželstve a ničitelia lásky, Zdravé sebavedomie, Odpustenie, Rozdiely medzi mužom a ženou, Základy komunikácie, Vyjadrovanie pocitov, Napĺňanie potrieb manželov. Po prednáške vždy nasledovala práca v skupinkách, kde manželia podrobnejšie rozobrali tieto témy či rozprávali o svojich problémoch. Niektoré témy neboli prebrané v celej skupinke, ale len medzi manželom a manželkou medzi „štyrmi očami“.

Pre mňa osobne to bolo silné svedectvo, že (kresťanská) rodina nevymrie, ale žije a rozvíja sa. Svedectvo, že máme na Slovensku mnoho manželov, ktorí si aj napriek mediálnym a politickým tlakom uvedomujú nenahraditeľnú úlohu rodiny, snažia sa čo najlepšie vychovávať svoje deti a tak spolupracovať na „Božom kráľovstve“ už tu na zemi.

Je ťažké opísať všetko na pár riadkoch. Najlepšie je to zažiť! A teda odporúčam každému, možno už aj budúci rok, zúčastniť sa tohto kurzu. Či už máte nejaký problém, ktorý viete pomenovať a neviete si s ním rady, alebo aj keď si myslíte, že je všetko v úplnom poriadku. Nemôže vám to uškodiť, len pomôcť, ak chcete skutočne urobiť čosi pre vášho manželského partnera či posunúť vaše manželstvo o krôčik dopredu. Samozrejme, týždeň na MS nie je „všeliekom“, ale len akýmsi štartovacím bodom do ďalšieho života. A keďže dopyt je vždy väčší ako kapacita, odporúčam prihlásiť sa v dostatočnom predstihu. Viac info na http://www.mstretnutia.sk či osobne u niektorého z účastníkov (napr. aj náš budúci diakon Martin či manželia Janigovci).