Len pred pár dňami skončil niekoľko týždňový brazílsky ošiaľ – Majstrovstvá sveta vo futbale. Avšak skratka MS 2014 v tomto prípade označuje tohtoročné Manželské stretnutia konajúce sa v Banskej Bystrici v dňoch 5. − 13.7., na ktorých som sa tiež mohol zúčastniť. Stretlo sa tu 148 manželských párov, ich temer 250 detí a asi stovka animátorov, ktorí sa venovali deťom počas prednášok pre manželov. Teda spolu asi 650 ľudí.

Manželské stretnutia ako také vznikli vo Fínsku. Asi pred 25-timi rokmi sa dostali na územie susednej Českej republiky a od roku 1994 prebiehajú aj u nás. Najprv to bolo len zopár rodín, zopár manželských párov. Postupne toto dielo rástlo, a tak asi pred desiatimi rokmi vznikol tzv. druhý turnus. Patronát nad týmto dielom neskôr prebrali saleziáni. Keďže dopyt je stále väčší ako kapacita, tento rok vznikol aj „tretí turnus“, ktorý prebehne v jeseni. Asi tretina párov nášho „prvého turnusu“ bola na MS tento rok prvýkrát. Avšak našli sa aj takí, ktorí tam chodia pravidelne už 17 rokov. Teda mnohí sa poznajú dlhé roky a vznikajú silné priateľstvá. Najmladší pár bol sobášení len pre siedmimi mesiacmi. Iní zas mali za sebou už vyše 40 rokov spoločného života.

Program bol počas celého týždňa skoro rovnaký. A teda po raňajkách a odovzdaní detí do skupiniek začala o 8:30 prednáška. Po nej práca v skupinkách. V každej skupinke boli 4 manželské páry, výnimkou bola naša skupinka „na náčuvoch“ s 3 bohoslovcami, 2 diakonmi a rehoľnou sestrou pod vedením skúseného manželského páru. Po obede a sieste sa deťúrence opäť rozbehli do skupiniek a pre manželov začala o 14:30 ďalšia prednáška, potom stretnutie po skupinkách. Vrcholom dňa bola spoločná svätá omša aj s deťmi. Nasledovala večera a zväčša voľný večer alebo voliteľný program.

(pokračovanie nabudúce)