Vo chvíli, keď Ti lekár povedal: „Je to tehotenstvo," sa Tvoje srdce rozpadlo na dve polovice. Z tej hlasnejšej polovice sa ozýva strach, neistota, pochybnosti, egoizmus, vzbura: „Prečo práve mňa takto skúšaš, Pane." V tej druhej ticho drieme láska a očakávanie.

Zrnká ruženca už dali odpoveď na toľko životných skúšok.

...ktorého si z Ducha svätého počala: Ako ťažko Ti je uveriť v tejto chvíli, že život klíčiaci v Tebe je Boží dar. Spomeň si na Pannu Máriu. Koľko "odborníkov" by žene v jej situácii dnes doporučilo dieťa donosiť ?

...s ktorým si Alžbetu navštívila: Všetci ťa ľutujú, spínajú ruky, myslia si svoje. Ty ale potrebuješ, aby Ti niekto povedal: „Vy budete mať bábätko, no to je skvelé.“ Čo keby som to bola práve ja?

...ktorého si v Betleheme porodila: Vydrž, vo chvíli keď budeš malého tvorčeka prvýkrát držať v rukách, srdce sa Ti zase spojí.

...ktorého si v chráme obetovala: Ten tieň na obrazovke ultrazvuku je nový človek a Pán má s ním svoj plán. Dal mu meno a poslanie. Ty si teraz pomocnica Pánova v jeho pláne.

...ktorého si v chráme našla: Čo ak sa práve toto dieťa bude za Teba najviac modliť v chvíľach, keď Ti dôjdu sily ?

Načo tajiť, pár dní, týždňov, či mesiacov budeš kráčať po krížovej ceste.

...ktorý sa pre nás krvou potil: Na ulici stretáš desiatky žien. Smejú sa, chmúria, rozprávajú o banalitách. Netušia o Tvojej úzkosti, o balvane obáv na Tvojej slabej ľudskej duši. Cítiš sa tak sama, tak iná, tak oddelená od ostatných.

...ktorý pre nás bičovaný bol: Príde fyzická bolesť. Všetky tie nepríjemné kontroly, pôrod, prebdené noci. Bude sa Ti zdať, že si na konci svojich fyzických síl a budeš sa možno pýtať, prečo to všetko musíš prekonávať. Pretože práve toľko fyzickej bolesti stojí nový človek.

...ktorý pre nás tŕňom korunovný bol: Prídu známi, budú si klepať na čelo, čudovať sa, prečo si si to nezariadila ináč, šepkať si niečo poza Tvoj chrbát. Podiví sa možno aj lekár. Ty budeš opakovať svoje áno. Možno nesmelo, neisto. Ale aj tým budeš svedčiť.

...ktorý za nás kríž niesol: Cítiš sa tak slabá na tento kríž, ale spomeň si, že aj Ježiš pod krížom padal. A keď už vôbec nebudeš vládať, uvedom si, že ho môžeš niesť za tie, ktoré zvolil „ľahšiu cestu“.

...ktorý za nás na kríži umrel: V nasledujúcich týždňom mesiacoch a rokoch umrú tvoje plány, hodiny, dni a týždne Tvojho života, aby z nich bol nový človek.

(pokračovanie v buducom čísle)