V období pôstu si počas svätých omší môžeme všimnúť čoraz častejšiu modlitbu za katechumenov, ktorí sa pripravujú na prijatie sviatostí. V prvotnej Cirkvi sa katechumeni na ich prijatie pripravovali veľmi intenzívne. Zúčastňovali sa liturgie pre katechumenov, ktorá pozostávala z čítania Božieho slova, spevu žalmov, homílie, poučenia katechumenov o sviatostiach a kresťanskom živote a mnohých modlitieb za nich.

Presne tento model sa Cirkev snaží nasledovať už celé stáročia. Hlavne v krajinách s väčším počtom katechumenov, ako je napríklad Turkmenistan, má katechumenát svoje nenahraditeľné miesto. Tento rok sa tam na prijatie sviatostí chystá vyše 10 dospelých a niekoľko detí. Niektorí z nich sa postupne pripravujú a odhodlávajú aj viac ako 5 rokov. Keďže sme posledný pol rok strávený v Turkmenistane prežili po väčšine práve s nimi, nedá mi o nich nenapísať. Trošku ma trápia aj výčitky svedomia, že sme sa neozývali počas trvania našej misie. Bol to veľmi intenzívny a náročný čas. Keď sa nám počas jednej z ciest za pár dní podarilo prejsť 2500 km autom, vtedy som si akosi na vlastnej koži uvedomila, že skutočne „žatva je veľká a robotníkov málo“. Veľmi sa ma dotýkalo, že to boli práve katechumeni, ktorí nás často privádzali k novým ľuďom. Pozývali nás do svojich domov, rodín a nedočkavo nás podpichovali: „Hovorte, hovorte...“ Po prvých rozpakoch, kedy nedali pokoja a dookola prosili „..no veď už hovorte, povedzte nám o Bohu...“, sme boli svedkami obrovského hladu po Božom slove, po poznaní Boha, Ježiša, Jeho lásky – často si dávali ruku na ústa, híkali a hovorili: „...hííííí – naozaaaajjjj?“. Bolo to množstvo výnimočných stretnutí s ľuďmi, ktorí o Ježišovi počuli úplne prvýkrát.

Samozrejme, nechýbala ani práca s deťmi a mládežou. Veľmi sme sa tešili, lebo aj vďaka Vám sa nám konečne podarilo pomôcť kúpiť im novú gitaru a naučiť niektorých aj celkom slušne hrať. Zozbierali sme malú skupinku mladých, s ktorými sme pravidelne cvičili a učili ich, ako viesť hudbu a spev počas svätých omší, na rôznych spoločných stretnutiach a chválach. Dúfame, že vytrvajú! Radosťou je, že sa pekne rozrastá skupinka detí. Vlastne je ich už niekoľko a keďže chýbajú animátori, urobili sme kratučký kurz pre vedúcich detských skupiniek. No a boli sme svedkami prvého krstu detí v histórii tejto misie vôbec. Na sviatok Obetovania Pána bolo pokrstených 11 detí z rodín, kde sú už veriaci príbuzní. Nikto nepochybuje o tom, že do detí a mladých treba zvlášť investovať. Preto sme sa rozhodli zorganizovať pre nich evanjelizačný tábor na Slovensku. Dúfame, že to bude možné už toto leto, najneskôr však o rok. Ako všetky projekty, aj tento bude závisieť od finančných prostriedkov. Veríme však, že Pán Boh vo svojom čase požehná, pretože to na ňom chceme byť predovšetkým závislí!

Prosíme teda o modlitbu za katechumenov v Turkmenistane hlavne v tieto posledné dni pôstu a ich bezprostrednej prípravy na prijatie sviatostí! Misie v Turkmenistane môžete naďalej podporiť osobne alebo na číslo účtu: 2728967854/0200 VÚB – Banka.

Ďakujeme za Vašu účasť na tejto misii!