Súsošie ubolenej matky a prichádzajúceho dieťaťa jemnocitne, pravdivo a synteticky vyjadruje skutočnosti ako hodnota materstva, dôstojnosť človeka od počatia, prítomnosť bolesti po potrate, potreba zmierenia s dieťaťom, prijatie Božieho milosrdenstva. Dáva tak jedinečnú príležitosť, aby sa aj v našej farnosti hovorilo otvorene, s úctou a láskou o hodnote života, ako aj o novom živote, ktorý dáva Boh tým, čo sú unavení, zranení. Skúsenosť potratu sa totiž týka už takmer každej rodiny; dnes už mnohí vedia o niekom, kto umelo alebo spontánne potratil.

Súčasťou misijného Pamätníka nenarodeným deťom je škatuľa s nápisom „Anjelik môj, meno ti dám“. Každý z veriacich môže na lístočky napísať mená detí zo svojho okolia, ktoré zomreli pred narodením, či už umelým potratom, alebo ešte častejšie spontánnym. Každý prítomný môže udeliť meno aj viacerým nenarodeným deťom, o ktorých vie. Udelením mena priznávame dieťaťu plnú ľudskú dôstojnosť a prijímame ho do okruhu svojich drahých. Meno predstavuje osobu. Nikomu z nás sa nepáči, ak nás volajú neosobne: ty, hej ty, ten, tá, on, ona. Podobne keď špinia naše meno prezývkami, skomoleninami. Počaté nenarodené deti sú práve takto dehonestované – zostávajú bez hrobu, bez mena. Táto aktivita nás učí citlivosti na ľudskú dôstojnosť našich najmenších, členov našich rodín. Udelením mena si dieťa „duchovne adoptujeme“.

Súčasťou Pamätníka je aj stolík a plastový box, v ktorom sú formačné a modlitbové materiály. Sú to brožúry, modlitbové kartičky, nálepky, odznaky a iné. Sú tematicky zamerané na úctu k nenarodeným.

Od minulého roku je možné už aj na Slovensku absolvovať duchovnú obnovu Ráchelina vinica. Tento projekt emocionálneho a duchovného uzdravovania po skúsenosti potratu má už za sebou už 15-ročnú skúsenosť. Ráchelina vinica je určená pre žijúce obete potratu (matky, otcov, súrodencov, starých rodičov, zdravotníkov) čiže všetkých, ktorí sa na umelom potrate podieľali. Ráchelina vinica stojí pevne na pôde katolíckej spirituality. Jej základom je práca s biblickými textami, ktoré pomáhajú účastníkom možnosť stretnúť sa s uzdravujúcou prítomnosťou Krista. Nevyhnutnou podmienkou pre konanie tejto duchovnej obnovy je prítomnosť kňaza a psychológa. Súčasťou obnovy je slávenie sv. omše a ponuka sviatosti zmierenia. Viac informácií o Ráchelinej vinici na webovej stránke www.rachel.rodinabb.sk

Program počas prítomnosti misijného Pamätníka nenarodeným v Sabinove:

Vo štvrtok 25. 9. pozývame k Adorácii pred Eucharistiou 17.30 – 20.00 hod. , kedy si osobitným spôsobom uctíme tajomstvo Kristovho počatia a budeme sa modliť za úctu ku každému počatému životu. Keď kľačíme pred Eucharistiou, klaniame sa skutočnému a celému Kristovi. V Oltárnej Sviatosti je prítomný celý Boh a celý človek, jeho telo a krv, duša i božstvo. Teda nielen jeho utrpenie a smrť, ale aj skrytý život, jeho detstvo, narodenie, ba aj 9 mesiacov jeho života pod srdcom Márie. V Eucharistii si ctíme aj počatého Ježiša – Bohočloveka. V každom embryu je prítomný celý človek, v každom kúsku Eucharistie je prítomný celý Kristus.

V piatok 26. 9. pozývame na Pro-life krížovú cestu o 17.30 hod. Súsošie upriamuje našu pozornosť na dvojakú bolesť: smrť nenarodených detí aj duševné utrpenie žien a ostatných príbuzných. Pri modlitbe krížovej cesty si pripomíname, že ich bolesť je súčasťou nesmierneho mora utrpenia, ktoré vzal na seba nevinný Ježiš. Ježiš trpí s nimi a v nich.

V nedeľu 28. 9. ponúkame hudobno-poetické pásmo Áno za život, popoludní o 15.00 hod. sa najprv pomodlíme korunku k Božiemu Milosrdenstvu a hneď po nej si budete môcť vypočuť tento program, ktorý vznikol pri príležitosti prvého Národného pochodu za život. Pochod za život v septembri 2013 bol inšpiráciou vytvoriť akúsi „živú pozvánku“, ktorá napokon dostala tvár ako hudobno-poetické pásmo s názvom Áno za život, s podtitulom Pochod za život začína v tvojom srdci. Ide o zhruba polhodinový program, ktorý sa skladá z piatich častí. V každej odznieva jedno kratšie zamyslenie, báseň a pieseň. Okrem toho má každá časť aj svoj osobitný symbol, atribút, ktorý možno vidieť na uvádzacom plagáte, a ktorý sa nesie v duchu jednotlivých myšlienok. Program ponúka pohľad na rozhodovanie ženy, na ohrozené dieťa, úlohu muža – otca a napokon je pozvaním, aby sme sa sami stali hlasom nenarodených. K dispozícii bude aj CD za dobrovoľný príspevok 5,- €, ktorý slúži na podporu činnosti tvorivej skupiny.

Program predstaví tvorivá skupina Poetica Musica. Je to skupina mladých kresťanov katolíkov, ktorá sa prostredníctvom slova aj hudby venuje rôznym námetom a udalostiam. Jej hlavným cieľom je ponúkať skrze umelecké spracovanie pohľady na rôzne témy, nielen čo sa týka viery a kresťanského nazerania na svet, ale aj každodenných vecí, celospoločenských problémov, sfér, v ktorých sa bežne pohybujeme.

foto