OD ŠTVRTKU 18. SEPTEMBRA V JAKUBOVANOCH DO SOBOTY 20. SEPTEMBRA 2014

OD NEDELE 21. SEPTEMBRA V SABINOVE DO SOBOTY 27. SEPTEMBRA 2014

V našej farnosti privítame na niekoľko dní Misijný pamätník nenarodeným deťom, ktorý je neobyčajným dielom mladého umelca Mgr. art. Martina Hudačeka. Jeho úspech spočíva v tom, že dokáže jemným spôsobom vyjadriť vážnu tému bolesti po potrate, potrebu odpustenia, uzdravenia a zmierenia. Pri súsoší sa nachádza popis v rámčeku, ktorý napísal autor Pamätníka.

Jeho prítomnosť nám dáva príležitosť, aby sme sa zamýšľali nad mnohorakými témami, ktoré súvisia s ochranou nenarodených detí. Osobitne tento Pamätník dáva príležitosť hovoriť o bolesti, ktorú žena prežíva po umelom alebo po spontánnom potrate. Tento problém sa zvyčajne zametá pod koberec. V každej obci, farnosti sa nachádzajú ženy, ktoré sa pod nejakým vonkajším tlakom alebo z vlastného presvedčenia rozhodli ukončiť svoje neplánované tehotenstvo.

Tieto tragické rozhodnutia sa viac-menej dotýkajú aj ich najbližších príbuzných – manžela, starých rodičov, detí a ďalších príbuzných. Mnohí z nich sú praktizujúci katolíci, pravidelne prítomní na sv. omši. Sú takí, ktorí sa vyznali z hriechu abortu, iní nie. U mnohých zostávajú prítomné silné výčitky svedomia a iné symptómy, súvisiace s tzv. popotratovým syndrómom. Popri prípadoch umelého potratu sa v súčasnosti množia skúsenosti mladých párov so spontánnym potratom. Aj ten je zdrojom bolestí a v rôznej miere môže spustiť postabortívny syndróm.

Pomocou pre tieto osoby iste nie je mlčanie, potláčanie problému. A nepomáha ani vyčítanie, hrozby, pretože tie človeka len viac uzatvárajú do seba. Skutočným riešením je citlivá komunikácia o probléme bolesti po potrate a ponuka Božej milosrdnej lásky. Uzdravuje pravda a láska, láska a pravda.

(pokračovanie na budúce)

foto