Ako každý rok, tak aj v tomto roku budeme sláviť Misijnú nedeľu. Tentoraz to bude 23. októbra. A tak vám ponúkame pár slov o tom, čo to misijná nedeľa vôbec je...

Svetový deň modliteb za misie začal svoju históriu v roku 1926. Odvtedy sa tento deň, u nás a v niektorých ďalších krajinách nazývaný aj „Misijná nedeľa“, slávi každý rok na predposlednú nedeľu v mesiaci október. Sv. otec vydáva každý rok na tento deň posolstvo, v ktorom povzbudzuje k misijnej horlivosti za šírenie viery.

V tento deň veriaci v každej diecéze, farnosti či kresťanskej inštitúcii po celom svete osobitne pamätajú vo svojich modlitbách na misionárov a misijné dielo Cirkvi. Ide hlavne o prosby počas sv. omší, ale aj o iné pobožnosti či adorácie pred Sviatosťou Oltárnou.

Tento deň je však okrem modlitieb spojený aj s finančnou zbierkou na podporu misií v rôznych krajinách sveta, kde Cirkev pôsobí skrze misionárov. Z takto nazbieraných finančných prostriedkov sa podporujú projekty Pápežského misijného diela šírenia viery (PMD) v približne 1100 diecézach sveta, ktorého začiatky siahajú až do roku 1818.

PMD vždy vyžadujú od miestnych ľudí spoluúčasť na jednotlivých projektoch, a tak ich vychovávajú a vedú k zodpovednosti a samostatnosti v zmysle slov: „Lepšie naučiť chudobného loviť ryby ako mu ich neustále zadarmo dávať do ruky.“ Garantami a koordinátormi mnohých projektov sú miestni biskupi a kňazi, pričom na priebeh projektov a ich ukončenie dohliadajú národní riaditelia PMD a ich spolupracovníci.

Veriaci v tento deň, ale aj počas celého roka, môžu podporiť aj projekty rôznych misijných reholí, prípadne konkrétnych misionárov, ktorí prosia o pomoc.

Aj keď sa Misijná nedeľa nesie viac v duchu finančnej pomoci misiám, nemali by sme zabúdať vo svojich farnostiach aj na ďalšie formy nielen duchovnej podpory misionárov a miestnych domorodcov vo forme rôznych modlitieb ako misijný ruženec či misijná adorácia, ale aj na rôzne formy misijných animácií, ktorými sa môže v tento deň šíriť misijné povedomie a uvedomenie si misijného povolania každého jedného z nás. Možností je veľa, fantázii a vynaliezavosti sa medze nekladú...

Misijná nedeľa je teda výzvou pre každého z nás zobrať vážne Kristov misijný príkaz: „Iďte a ohlasujte evanjelium všetkým národom...“

(viac na www.misie.sk)