„Hľa, tu som, pošli mňa!“ ( Iz 6, 8)

Misijná nedeľa sa slávi vo všetkých katolíckych kostoloch sveta. Je to najväčší deň solidarity, ktorú preukazujeme modlitbou za misionárov a finančnou zbierkou na podporu misijných krajín. Pomoc zo zbierok pomáha budovať mladú a živú Cirkev v chudobných krajinách. Pápež František na tohoročnú Misijnú nedeľu vybral citát z Knihy proroka Izaiáša: „Hľa, tu som, pošli mňa!“ ( Iz 6, 8) Všetci sme krstom dostali poslanie hlásať Ježiša všade tam, kde sme. Otázka, na ktorú odpovedá Izaiáš, sa týka aj nás. Sme pripravení prijať misiu a vydať sa na cestu dobrodružstva viery? Je to pozvanie pre nás všetkých, „aby sme vyšli zo seba pre lásku k Bohu a k blížnemu“, napísal pápež František vo svojom posolstve na Misijnú nedeľu.

Misijnou nedeľou si chceme uvedomiť, že Cirkev nie je len v našom kostole alebo len na Slovensku, ale že Cirkev je celosvetová komunita a kamkoľvek prídeme, v kostole sa cítime ako doma. Misionári odpovedali na Božie volanie: „Hľa, tu som, pošli mňa!“ ( Iz 6, 8) Umožňujú ľuďom stretnúť sa s Bohom. Svojím životom kážu o evanjeliu, ktoré je radostné a priťahuje ľudí.

Srí Lanka

Na Slovensku sa budeme v tento deň modliť a finančne podporovať misie na Srí Lanke. Pre niektorých je tento ostrov možno známy pod menom Cejlón, ale po získaní nezávislosti v roku 1972 bol premenovaný na Srí Lanku (Ligotavý ostrov). Nachádza sa pod Indiou, s ktorou je spojený koralovými ostrovmi s názvom Adamov most. Hlavným mestom je Kolombo a so svojimi 21 miliónmi obyvateľov sa radí počtom medzi Slovensko a Česko. Je známy pestovaním vynikajúcej škorice a čaju a slonmi, ktoré možno vidieť bežne popri ceste. Jedlo je veľmi korenisté a štipľavé vzhľadom na ostrov, pestré na ryby a morské živočíchy. Dokonca aj ananás chutí Srílančanom s korením a čili. Srí Lanka, ázijská krajina v tvare slzy, prežíva v posledných desaťročiach plač. Dlhé roky ju sužovala občianska vojna, v roku 2004 postihla krajinu ničivá vlna cunami a počas minuloročnej Veľkej noci ju zasiahli teroristické útoky. Ľudia na Srí Lanke rovnako hľadajú Boha a jeho stopy v živote ako my na Slovensku. Sme v osobitnom spojení so Srí Lankou.

Na webovej stránke farnosti svätého Šebastiána, kde zahynulo pri teroristickom útoku 115 veriacich, čítame aj takýto text: „Stratili sme milované sestry a bratov našej farnosti. Modlime sa, aby sa ich mená oslávili ako mená mučeníkov Srí Lanky. Náš milovaný kostol sa na Veľkonočnú nedeľu ponoril do krvavého kúpeľa. Teraz máme kostol požehnaný krvou našich hrdinov. Chceme osláviť tvoje meno, Pane. Naša viera nezomrela. Nech títo mučeníci chránia náš kostol i farnosť.“

Jednému mužovi zahynula manželka a cítil nenávisť, nemohol vôbec vstúpiť do kostola. Navštívil ho kardinál Malcolm Ranjith, ktorému voľakedy miništroval. „Vaša žena je v nebi. Bude sa za vás modliť, aby vaše pocity pomsty zmizli,“ povedal mu kardinál. Ľudia začínajú byť hrdí na to, že sú katolíci. Katolíci netúžia po pomste. Mnoho budhistov i hinduistov obdivuje pokoj katolíkov a starostlivosť kardinála. Ak by sa to stalo im, nasledovala by krvavá pomsta. 

Rany a traumy sú zreteľné. Celkovo sa však postavenie katolíkov v krajine posilnilo. Celá krajina sa dozvedela o statočnosti a zvláštnom charaktere ich viery. Ľudia začínajú chápať, čo znamená veriť a žiť s Kristom. 

Do kostola v Negombe prichádza každý deň veľké množstvo ľudí, aby sa modlili za obete útoku a ich rodiny i za to, aby posilnili svoju vieru. Každý štvrtok je adorácia a kostol je zaplnený do posledného miesta, a to aj počas svätých omší v pracovné dni. Kňazi na fare prijímajú ľudí, aby sa nad nimi modlili a prinášali im Božie uzdravenie. Pokojom bojujú proti pocitom pomsty. Je ťažké neprejaviť po takomto čine túžbu po pomste. Kresťania to dokázali a stávajú sa svedkami viery v Krista. Ich vieru začínajú obdivovať budhisti, hinduisti i moslimovia žijúci v krajine. 

Sayana je budhistka ako 70 percent obyvateľov Srí Lanky. Navštevovala katolícku školu a kresťanstvo ju fascinovalo. Rozhodla sa stať kresťankou. Na Veľkonočnú nedeľu bola jednou z čakateliek na krst. „S Budhom som sa nemohla rozprávať, ale s Ježišom a s Máriou áno,“ hovorí Sayana. Bomba bola odpálená v batohu atentátnika niekoľko metrov od nej, keď zapaľovala sviečku. Stĺp medzi ňou a atentátnikom jej zachránil život, ale poškodil sluch. „Oslavovali sme Veľkú noc. Náš Boh nie je Bohom pomsty, ale lásky a milosrdenstva,“ odkázal otec Jude Raj Fernando.

Motív plagátu k Misijnej nedeli 2020

Na plagáte sa nachádza kňaz otec Bazil, ktorý drží v náruči dieťa z rodiny zasiahnutej v roku 2004 ničivou vlnou cunami. Skupina kresťanských rodín, ktorým cunami zobralo doslova všetko a zanechalo im iba holé životy, si postavila skromné domčeky na kopci ďalej od mora. Mnohí neustále prežívajú strach z mora – boja sa k nemu čo i len priblížiť. Pri Panne Márii, ktorú zobrazuje socha v pozadí, sa denne modlia modlitbu svätého ruženca. Panna Mária a Ježiš im dávajú silu prekonať traumu a získať silu žiť aj napriek strachu a chudobe, ktorú prežívajú.

Ak počas Misijnej nedele budú zavedené obmedzujúce opatrenia, navštívte nás na našej stránke misijnediela.sk.

Inštrukcia Kongregácie pre evanjelizáciu národov k zbierke na Misijnú nedeľu

Celková vyzbieraná suma na úrovni farnosti, diecézy a Slovenska je určená výlučne na misijné diela pápeža.