Nebyť listu od občianskeho združenia SAVIO, ktorý obsahoval ročné vyúčtovanie k projektu Adopcia tried v Sudáne, tak tento článok asi nevznikne. O čom je vlastne reč? Saleziáni Dona Bosca na Slovensku oslovili okrem iných ľudí aj všetkých saleziánov spolupracovníkov a predstavili im už spomínaný projekt Adopcie tried. Skupina ľudí sa zaviaže aspoň na dobu jedného roka ku adopcii 1 triedy žiakov v Sudáne, kde majú saleziáni svoje misijné dielo, že budú spoločne pravidelne raz mesačne prispievať finančnou čiastkou 100 EUR. Táto suma je použitá hlavne na krytie nákladov na školu, školské a učebné potreby a biednu mzdu učiteľa. Keď bol tento projekt predstavený v našom stredisku, nenašiel sa nikto, kto by bol protestoval. A tak 73 ľudí saleziánov spolupracovníkov zo Sabinova a okolitých obcí na základe dobrovoľnosti a podľa svojich ekonomických možností prispieva na realizáciu tohto projektu. Pravidelne od októbra 2010 nie je pre nás problém tých 100 EUR mesačne nazbierať. Naopak. Nazbieraná suma zvykne byť vyššia. Sú medzi nami aj viacdetné rodiny, alebo rodiny, kde je aspoň jeden z rodičov nezamestnaný, no napriek tomu tento dobrovoľný príspevok neodmietnu dať. Nikto z nás neskúma, kto dal alebo nedal a koľko dal. K zbierke pridávame aj svoje modlitby za misie vo svete.

Dnes sme často svedkami rečí o kríze a ťažkostiach, zlej ekonomickej situácii.... Kto niečo počul o živote v Sudáne a možnostiach vzdelávania v ich školskom systéme, možno začne iba tušiť, čo asi môže byť kríza alebo zlé ekonomické podmienky...

Pre lásku by však kríza nemala nastať nikdy. Lásku a ochotu podeliť sa s chudobnými nemôžu zlomiť žiadne deficitné rozpočty, nemôžu ju znechutiť nízke úroky v nenásytných bankách. Nezlomia ju nezaplatené faktúry za prácu alebo nevyplatená mzda. Lásku neodradí ani zvýšenie cien plynu, potravín, daní a odvodov. Láska neochorie, ani keď musí ísť živiteľ rodiny na vážnu operáciu. Vie sa podeliť aj vtedy, keď letná búrka zničí časť úrody a narobí riadne škody na dome. Láska pretrvá počas choroby a vydrží, aj keď vám zomrie životný partner. Láska je štedrá aj vtedy, keď k desiatim deťom v rodine pribudnú dve do pestúnskej starostlivosti. Láska je... (1 Kor 13, 1-13).

Možno sa spýtate: Prečo to robíte? To je zlá otázka. Možno vhodnejšou otázkou je: Prečo to nerobím aj ja? Odpoviem ale na prvú otázku. Ak už pre nič iné, tak aspoň pre lásku, ktorej nás učí náš Pán Ježiš Kristus. Kto vie z nás zmerať dĺžku, šírku, výšku a hĺbku lásky k blížnemu? No kto to vie...? Raz ju predsa musí niekto zmerať. Viem kto.... Bude to Boh a ten sa na nás pozerá. Tak možno aj preto to robíme my nehodní služobníci Boží.

Pozdrav od našich adoptovaných žiakov v Sudáne:

foto