25.11. – 10.12. nás čaká misijná cesta do Nairobi v Afrike, kde by sme mali v dvoch farnostiach viesť misijnú obnovu a konferenciu pre mužov. Prvá zastávka bude vo farnosti Embulbul, ktorá leží na predmestí Nairobi. Mladá farnosť vo veľmi chudobnej oblasti, kde šikovný írsky misionár rozbehol dobre fungujúce spoločenstvo, má množstvom laikov zapojených do pastorácie. Neskôr sa presúvame pod Kilimandžáro do územia kmeňa Masajov – dedina Loitokitok (v jazyku Masajov to znamená „bublajúci prameň). Je to jedna z najvzdialenejších farností diecézy Ngong, veľká asi ako celé Slovensko. Masajovia sú veľmi rezervovaný kmeň, ktorý stále žije v divočine spolu so svojím dobytkom. Sú však otvorení a neskutočne vedia počúvať. Minulý rok sme mali na konferencii asi 1000 ľudí na 5 dní a v nedeľu na sv. omšu prišlo asi 4000 ľudí. Celé rodiny prišli aj z Tanzánie, lebo mesto leží už na hraniciach. Na tomto mieste by sme mali robiť týždňovú konferenciu iba pre mužov. Chceli by sme doniesť zo Slovenska prenosnú aparatúru, ktorú necháme na mieste ako dar. Nemajú totiž v kostole ani mikrofón. Je mnoho miest, kde sa v Afrike dajú investovať milióny, no Loitokitok je miesto „neorané“ – nikto tam nesadil. Preto sa nám to zdá ako perspektívne miesto, kde sa nestrácajú peniaze na budovy, ale na konkrétnu evanjelizáciu. Minulý rok som tejto farnosti odovzdal 500 €, z ktorých kňazi vedia zabezpečiť kompletné štúdium pre dvoch mladých ľudí na dva roky!

Z nášho misijného spoločenstva ideme na túto misijnú cestu šiesti muži, aby sme dali svedectvo práce a evanjelizácie v tíme. To, že Cirkev je spoločenstvo a že laici a kňazi môžu a majú pracovať na budovaní Božieho kráľovstva spolu. V našom tíme bude aj váš rodák Števo Talarovič, preto vlastne oslovujeme aj vašu farnosť s prosbou o modlitby na tento úmysel. V prípade, že môžete a chcete pomôcť aj finančne (na spomínanú aparatúru potrebujeme cca 1000 €), podporíte život a evanjelizačnú prácu v týchto farnostiach, do ktorých tieto peniaze odovzdáme (ako veľa pre nich znamenalo 500 €).

Viac o tomto „misijnom dobrodružstve“ sa môžete dočítať aj v novembrovom čísle časopisu Slovo medzi nami (aj na www.smn.sk). Ak by ste sa rozhodli pomôcť finančne, môžete prispieť do krabice pod chórom v kostole, prípadne priamo Števovi odovzdať váš príspevok, ktorý zanesieme do Afriky.

Ďakujeme!