VZŤAH je niečo osobné, blízke, vnútorné medzi dvomi ľuďmi – v našom prípade sa zameriame na vzťah Boha s človekom.

AKO SA TO STANE? Aj Panna Mária položila túto otázku pri zvestovaní anjelovi. Ten jej povedal: „Duch Svätý zostúpi na Teba...“ Tú istú odpoveď na našu otázku dostávame i my. Bez Ducha Svätého sa nestane nič. On vytvára vzťah, ale aj človek má na tom svoj podiel. Mária hneď zareagovala svojím „Staň sa Jeho vôľa“. I nás volá Boh ku vzťahu so sebou a my sme teraz na rade odpovedať mu. Boh je vzťah Otca, Syna a Ducha Svätého a do tohoto vzťahu túži dostať aj nás.

CHCEM TO? – a či mám strach z Boha? Nemyslím hneď na dôsledky ako Zachariáš? Mária položila otázku: „Ako sa to stane?“ Odpoveď bola: „NEBOJ SA MÁRIA!“ Aj nám hovorí: Neboj sa Hanka, Katka, Jožko, Marek, ...

Slová anjelove pokračujú: „NAŠLA SI MILOSŤ U BOHA!“ To platí aj pre nás. Na vzťah s Bohom potrebujeme Božiu milosť, ktorú aj nám ponúka. Preto počúvame s Máriou aj ďalšie slová: „NEBOJ SA BOHU NIČ NIE JE NEMOŽNÉ!“. Ty len otvor dvere svojho srdca Ježišovi. On, Boží Syn, je príbehom Boha – jeho lásky, milosrdenstva a priateľstva k nám ľuďom. Áno aj priateľstva. Ešte aj Judáš bol jeho priateľom. Vo svojej rozlúčkovej reči Ježiš povedal: „Nik nemá väčšiu lásku ako ten, kto položí svoj život za svojich priateľov. Vy ste moji priatelia ak robíte, čo vám prikazujem... Nazval som vás priateľmi, pretože som vám oznámil všetko čo som počul od svojho Otca.“ (Jn 15, 13-15)

Boh je nám tak blízky! Úžasné! Je naším priateľom a túži po tom, aby sme aj my boli jeho priateľmi.

AKO NA TO? Sám nám ukazuje cestu cez ľudské priateľstvo (čo je základom priateľstva? BODY: čas strávený s priateľom, poznávanie sa, úprimnosť, počúvanie, mlčanie).

Modlitba: skica k meditácii Ž 23:

Pán je môj priateľ

Pán je môj Priateľ
Verný, láskavý, úprimný!
S ním mi nič nechýba.

Je so mnou v časoch pokojných
Keď moja duša má všetko
Po čom len piští.

On mi ukazuje správnu cestu,
ľahko ma vedie strmými chodníkmi,
upozorňuje na priepasti.

I v tme a v búrkach je pri mne.
Neopúšťa ma v núdzi.
Jeho tichú blízkosť cítim stále.

Jeho prítomnosť je istota,
pevnosť, neochvejná skala.
Z jeho rúk sála dobrota.

Jeho dlane prekypujú štedrosťou.
Hostinu má vždy pripravenú
pre všetkých a volá nás.

Sám nám dáva seba,
aby sme žili.
Taký je môj Priateľ, Pán a Boh.

(každý nech pokračuje ďalej sám)