Tento článok sa píše v čase, keď spomienky na to, čo sa odohralo, sú ešte čerstvé ako maslo a dojmy a emócie ešte stále nestihli vypŕchať. Bolo to takto...

Pondelkové upršané ráno prinieslo deň, na ktorý sa mnohí tešili. Prečo? V tento deň začínal miništrantský tábor. Stretli sme sa pred MsKS a odtiaľ nás autobus odviezol do peknej dedinky ukrytej v nádherných lesoch − Lipoviec. Poniektorí došli aj autom alebo aj bicyklom...

Autobus nás vyhodil pri horskej chate Tatran, ktorá sa na týždeň stala naším domovom. Chatu prikrýval svojím zeleným závojom les. Všade, kam ste sa pozreli, boli stromy. Nádherná slovenská príroda.

Nasledovalo rozdelenie izieb, vybalenie sa. Z balkóna animátorskej izby sa ozvala pieseň, ktorá všetkých zvolala pred chatu. Tu sa predstavili animátori, hrdo sme vyvesili vlajku, ktorá zároveň prezentovala aj celú myšlienku tábora – Rok zasväteného života a následne sa účastníci tábora rozdelili na dve skupiny – Kulišákov a Križiakov. Povedali sme si pravidlá, aby sme sa za týždeň navzájom nepozabíjali :) a prešli sme na úvodné hry, ktoré nám poslúžili na zoznamovanie. Pán kaplán Ľuboš nám odslúžil svätú omšu a potom nás čakala príjemná činnosť, inak zvaná aj obed. Pochutnali sme si a pokračovali v hrách. Večer sme si sadli k ohňu a vypočuli legendu o svätom Františkovi z Assisi a hroznom vlkovi. S rúškom tmy sa nám do tábora vkradol zlodej, ktorý nám táborovú vlajku ukradol. Všetci sme sa za ním rozbehli do temného lesa, kde sme sa opäť vlajky zmocnili, no veľa z nás si kladie doteraz otázku, kto bol ten muž v maskáčovom oblečení, ktorého zopár z nás videlo...

V utorok k nám po rannej rozcvičke, raňajkách a modlitbe došla vzácna návšteva. Bol to svätý František z Assisi. Dozvedeli sme sa okrem toho, že bol z Assisi, aj veľa zaujímavých informácií. Tento mních nás aj poprosil, aby sme mu spoločne pomohli opraviť kostol, čo sme aj spoločnými silami zvládli. Popoludní sme sa vybrali na futbalové ihrisko, kde sa konali riadne derby. Večer sa v Assisi rozmohli pašeráci (ktorí nám nedali pokoj až do konca tábora :)), no policajti ilegálnych obchodníkov pochytali a tí najrýchlejší a najpoctivejší boli aj patrične odmenení.

Nadišla streda. Zavítal k nám svätý don Bosco. Ten sa nám pekne predstavil a opäť sme sa dozvedeli rôzne nové veci. Don Bosco nás všetkých zobral do dediny Lipovce, kde sa Kulišáci a Križiaci museli popasovať s neľahkými úlohami. Museli urobiť 3 dobré skutky, zistiť meno starostu a počet obyvateľov dediny, zaspievať ľudovú pesničku, odfotiť sa s osobou 70+ a pokúsiť sa vymeniť väčší klinec za niečo hodnotnejšie (skončilo sa to slaninou a 3 cesnakmi :) u Kulišákov). Keďže bolo v tento deň horúco, po chutnom obede sme spolu s donom Boscom na Valdocu otvorili vodné hry, kde si každý užil vody až až...Po tom, čo už deti mali dosť a šli sa sušiť, sa trošku „počapali“ aj veľké deti :). Večer gradovala zábava v podobe Dvoch dubov a ďalších hitov, nechýbali ani súťaže, ktoré zožali veľký úspech.

Pán kaplán Tomáš sa spolu s Majom vo štvrtok postarali o formovanie nášho ducha v podobe duchovnej obnovy a filmu, samozrejme, nechýbala ani svätá omša, no ešte predtým k nám prišla ďalšia návšteva a to nik iný ako svätý Ignác z Loyoly, ktorý sa nám, ako naši predchádzajúci hostia, predstavil. Popoludní sme sa vybrali na misie do celého sveta, podľa príkladu sv. Ignáca. Večer sme si pri ohni vypočuli príbehy z misií a opäť vyskúšali udatnosť a odvahu v temnom lese.

V piatok sme si zopakovali, čo všetko sme sa nové dozvedeli a vyhlásili víťaza. Gratulujem Kulišákom k víťazstvu, k tímu do ktorého som, mimochodom, patril aj ja :). Zbalili sme sa a prichystali na odchod do nášho mesta Sabinova.

Vďaka patrí všetkým zúčastneným, Kulišákom aj Križiakom a aj vám, chalani, animátori (Blonďáčik, Miloš, Martin, Marek, Damián, Kiko, Tadeáš, Filip), že sme to všetko spolu zvládli. V neposlednom rade ďakujem(e) aj Vám, páni kapláni, Ľuboš a Tomáš, že ste boli ochotní obetovať svoj čas a tráviť ho s nami. Všetkým vám aj tým, ktorí inak pomohli s realizáciou tohto tábora, ďakujeme!

Znova o rok...

foto