Premýšľali ste už niekedy o Petrovi ako o odporcovi na základe výhrady vo svedomí? Stal sa ním totiž vtedy, keď odmietol plniť nariadenie židovskej veľrady. Keď mu veľkňaz pripomenul, že im zakázali učiť v Ježišovom mene, povedal im: „Boha treba viac poslúchať ako ľudí.“ (Sk 5, 29). Čo by ste povedali v takej situácii vy? Pochopiteľne, že takéto jasné rozhodnutie nemusíme robiť každý deň. Niekedy však nastane čas skúšok - čas, v ktorom treba stáť odvážne za Pánom a ísť aj proti všeobecným očakávaniam.

Existuje množstvo príkladov ľudí, ktorých viera priviedla k tomu, že povstali a vzali na seba riziko. Vojaci sa odmietajú zapájať do prenasledovania a týrania, pričom riskujú svoju kariéru. Zdravotné sestry a ošetrovateľov disciplinárne trestajú či dokonca prepúšťajú, keď odmietajú na rozhodnutie nemocnice vykonávať potraty. Farmaceuti strácajú prácu, pretože sa od nich očakáva, že budú propagovať antikoncepčné pilulky, o ktorých sú presvedčení, že zabíjajú ľudský život.

Ježiš neváhal povedať, že keď ho budeme nasledovať, bude nás to aj čosi stáť. Už od dôb prvých kresťanov platia jeho učeníci túto cenu - niekedy aj svojím vlastným životom. Ich svedectvo nás presviedča, že namiesto toho, aby sme načúvali hlasom, ktoré nás nabádajú konať proti evanjeliu, máme dôverovať hlasu Ducha, ktorý je v nás. V období, v ktorom si nie sme istí, ako si počínať, môžeme vždy čerpať z múdrosti Písma a učenia Cirkvi, ako aj dať na rady dôveryhodných bratov a sestier.

Zrejme nestojíme každý deň pred závažným morálnym rozhodnutím, denne však musíme robiť menšie rozhodnutia, ktoré napomáhajú posilňovaniu našej viery a charakteru. Môžeme sa rozhodnúť pre modlitbu a meditáciu nad Písmom, aj keby sme všetko radšej brali naľahko. Radšej sa rozhodneme odpustiť, hoci telo nám radí, aby sme sa hnevali. Môžeme odmietnuť pokračovať v neprístojnej zábave, i keď tým mnohých sklameme. Ak budeme verní v maličkostiach, máme šancu, že vytrváme aj vo veľkých skúškach.

Pane, vylej zvláštne požehnanie na každého, kto dnes musí urobiť závažné rozhodnutie. Kiežby všetci kresťania hľadali, čo je správne, a prijali milosť, vďaka ktorej sa rozhodnú iba pre teba!?