Advent je radostné očakávanie príchodu Ježiša Krista. Tento má niekoľko úrovní

Historický advent

Je očakávaním príchodu Mesiáša v Starom zákone. Po páde prvých rodičov Boh prisľúbil Záchrancu – Vykupiteľa. Tento prísľub vo vyvolenom národe neustále oživovali proroci. Ľud očakával Mesiáša, ktorý ich oslobodí z rímskeho otroctva, odstráni sociálnu nespravodlivosť, ujme sa biednych a nešťastných, privedie národ k Bohu. Boh tento prísľub vyplnil vo svojom Synovi pred 2 000 rokmi.

Liturgický advent

To, čo Boh prisľúbil a v svojom Synovi vyplnil, si každoročne pripomíname v liturgickom slávení pred Vianocami. Zároveň sa však pripravujeme na príchod Ježiša Krista, ktorý príde znova na túto zem ako Kráľ neba i zeme. Vnímame takto nielen historickú, ale aj eschatologickú úroveň adventu.

Eschatologický advent

Eschatológia je náuka o dokonaní dejín ľudstva a celého sveta a Kristovom príchode na konci sveta. Tento príchod na konci časov majú sprevádzať rozličné znamenia. My máme dôverovať Bohu, lebo má vo svojich rukách osud každého z nás i celého sveta. On je naša záchrana.

Osobný advent

A je tu ešte jedna úroveň adventu, stretnutia s Kristom – osobná. Tá spočíva v tom, že každý z nás sa s ním stretne z tváre do tváre na konci svojho života. Preto máme byť vždy pripravení na možný príchod Ježiša Krista nielen na konci sveta, ale predovšetkým v hodine našej smrti, keď sa bude rozhodovať o našej večnosti.

foto