Nedeľa je výborný dar. Nadýchnutie do nového týždňa aj dohodnutý čas, keď si všetci blízki môžu byť nablízku. A doobeda v chráme sa nám Boh stále znovu snaží priblížiť, prebúrať sa cez stenu našich každodenných maličkostí či výnimočných dôležitostí.

Tohto týždňa si pripravil poriadnu muníciu. Až tak mu na nás záleží? Aj vy ste si v detstve pri takýchto čítaniach vraveli, že Boh je trochu čudný? Prečo nás toľko presviedča, aby sme sa modlili, prosili a oslavovali ho? Načo je to vševediacemu? Už dlho ma pozýva pozrieť sa na vec z druhej strany. Teraz slovami z kázne, ktoré si však pamätám len približne. Navyše som zabudla, koho nám pán dekan citoval, no skúsim pointu: „Myslíte si, že až keď sa dosť dlho modlíte, až potom narastú Bohu uši?“ Pripomenuli sa mi chvíle, keď sme si s manželom doslova vraveli, že nesmieme deťom plniť ich túžby a potreby skôr, ako si vôbec všimnú, že niečo potrebujú. Učili sme sa počkať na ich prosby. Ďakovanie rodičom sme tiež museli zaradiť do nášho výchovného plánu, lebo deti začínali byť neskromné, nevšímavé, dokonca sebecké a konfliktné. Aj s nesplnenými prosbami svojich ratolestí máte určite všetci svoje skúsenosti. Najviac si pamätám chvíľu, keď ma malá dcérka so slzami v očiach krásne s dôverou prosila o to, čo som jej nemohla práve dať kvôli angíne. Vzala som ju s láskou na ruky a šli sme do špajze vybrať niečo, čo by ju potešilo oveľa viac. Zdá sa mi, že Boh mi dáva vždy viac ako prosím. Často sa jeho daru najprv zľaknem, lebo nedovidím na jeho okraj.

Popri takýchto spomienkach mi postupne dochádza, že Boh nie je čudný, je vševediaci a všemohúci Otec. Môžeme si želať niečo viac? Nemôžeme mu celkom rozumieť, ale určite vnímate, ako veľmi mu záleží na tom, aby sme sa tu učili žiť v láske, aby sme raz sami túžili prísť domov k Nemu − k Láske. Ďakujem mu za život, počas ktorého ho môžem stále viac poznávať. Ďakujem mu za slová a jeho prítomnosť, v ktorej sa mi dáva stále viac poznávať. Ďakujem mu za deti, ktoré mi pomáhajú stále viac ho poznávať. Ďakujem mu za nedeľu a naše farské spoločenstvo, v ktorom sa môžeme spolu k Nemu približovať.