Drahí bratia a sestry!

Pred niekoľkými mesiacmi som vám vo farskom kostole predstavoval katolícku misiu v Jakutii. Čo sa u nás udialo od tej doby? Kým tu na Slovensku, ako som počul, bola zima mimoriadne mierna, tak u nás v Jakutii bola taká riadna „sibírska“. Niekoľko týždňov sa teploty držali pod - 50 °C. Z niektorých dedín hlásili viac ako - 60°C. Snehu bolo neúrekom. Teraz tiež sneží „jarná nádielka“. Napríklad v Aldane, v mieste našej druhej misie, zvykne počas zimy napadať aj dva metre snehu a zdá sa, že ani tohto roku to nebude inak. Keďže som bol v zimných mesiacoch prvýkrát v Jakutii, chcel som si otestovať moju schopnosť znášať tieto teploty. Nebolo k tomu treba vymýšľať špeciálne príležitosti, pretože stále bolo treba byť aj vonku, odhŕňať sneh a pracovať s drevom, aby sme mali čím kúriť. No a asi som niečo neodhadol, lebo mrazy ma premohli a dostal som zápal sedacieho nervu, takže asi 5 týždňov som sa nemohol riadne pohnúť. Bohu vďaka, ale zdá sa, že už to prešlo bez nejakých následkov.

Toto obdobie bolo tiež pre nás výrazné tým, že sme podnikli viaceré kroky pre rozbeh práce s deťmi z detských domovov, s deťmi sirotami a mladými vychádzajúcimi z detských domovov, o ktorých sa nikto nestará, aspoň nie tak, aby sa mohli zaradiť do normálneho života. Väčšina z nich končí svoj život samovraždou alebo vo väzení, v lepšom prípade ako bezdomovci v otroctve závislosti na alkohole alebo nejakej droge. Uskutočnili sme viaceré stretnutia s ľuďmi, ktorí v tejto oblasti pracujú, alebo im na takejto mládeži záleží a mali sme radosť, keď sme nachádzali spoločnú reč a možnosti, ako pomôcť. Zdá sa, že nás Pán posúva okrem iného do tejto oblasti pastorácie, lebo to sú ľudia, ktorým treba naozaj pomôcť a sú ponechaní sami na seba.

Teraz sme museli ešte raz vycestovať z Ruskej federácie kvôli vízam, no máme nádej, že po návrate v júni už dostaneme papiere na trvalý pobyt. To je opäť prosba aj na vás o modlitby. No predovšetkým sa modlime za upokojenie situácie na Ukrajine, lebo aj tento konflikt je veľkou hrozbou nielen pre našu misiu v Jakutii, ale aj pre Európu a celý svet. V lete by sme chceli pozvať skupinu dobrovoľníkov zo Slovenska, ktorí by nám zrekonštruovali kúrenie, ktoré je v havarijnom stave a veľmi dúfam, že snáď ešte túto vykurovaciu sezónu do mája vydrží.

Aspoň toľko v krátkosti o situácii v Jakutii. Napokon sa opäť zverujeme do vašej pomoci modlitbovej i materiálnej a tiež chcem pripomenúť, že aj my za vás ako za svojich dobrodincov i za vaše rodiny, každý mesiac slávime eucharistiu! Pán nech vás požehnáva +!

Saleziáni spolupracovníci v Sabinove a v Prešove „adoptovali“ túto misiu v Jakutii za svoju. Okrem modlitieb a už spomínanej materiálnej pomoci a dobrovoľníckej výpomoci pri rekonštrukcii ústredného kúrenia prispievame aj finančne podľa svojich možností. Ak chcete aj vy túto misiu podporiť, môžete tak urobiť osobne bratom saleziánom v Sabinove alebo na účet č. 4201216658/8360.

foto