Nie jeden dospelák sa na chvíľku pristihne pri myšlienke na to, žeby sa rád vymenil so školákmi, ktorí si začiatkom júla začali užívať dva mesiace letných prázdnin. 63 voľných dní bez školy a povinností sú dosť dlhá doba na to, aby sme sa konečne mohli venovať tomu, na čo počas roka nie je až tak veľa času. Letné prázdniny prinášajú so sebou kopec príležitostí zažiť niečo nezvyčajné, spoznať nových ľudí, rozvíjať svoje talenty či splniť si nejeden tajný sen. Don Bosco nemal rád prázdniny, pretože jeho chlapci sa vždy rozišli a nastal pre nich čas nudy a nič nerobenia. A práve to bola živná pôda pre zlodeja duší. Aby sme nič nenechali na náhodu, hneď v prvý deň prázdnin sme sa ako malá skupinka statočných pútnikov vybrali na dvojdňovú pešiu púť na mariánsku horu v Levoči. Neustála myšlienka na naše úmysly i spomienka na svojich doma, za ktorých sme obetovali otlačené nohy i ramená, nás poháňala vpred cez lesy i lúky, počas slnka i dažďa. Prostredníctvom malých zázrakov sme cítili, že nás svojou prítomnosťou požehnáva Panna Mária, pod ktorej ochranu sme sa zverili už na začiatku.

Nie jeden z nás si na púti vyprosoval aj milostiplný čas na duchovných cvičeniach, ktoré nasledovali hneď na ďalší týždeň. Don Paľo nám počas štyroch dní približoval tému o Božej láske. V modlitbe a rozjímaní sme sa snažili stíšiť a pomocou Ducha Svätého si uvedomiť Božiu prítomnosť v našom živote, veľkosť Jeho lásky, zhodnotiť predchádzajúci rok a popremýšľať nad projektom predsavzatí do toho nasledujúceho.

Naplnení milosťami a posilou do ďalších dní sme sa pustili do rozdávania. Po úspešnom prvom cykle Jarných Zbešňetych vyľetov prišlo ich druhé, letné pokračovanie. Pozvánka znela jasne: Ak sa nebojíš túry, chceš spoznať nových kamarátov a nechceš sa doma nudiť, poď s nami. Decká, ktoré prekonali svoju lenivosť, sa môžu popýšiť neľahkými výstupmi na nádherné miesta ako Šimonka – najvyšší vrch Slánskych vrchov, Minčol – najvyšší vrch pohoria Čergov, či Hanigovský hrad. Skupinku mladých, ktorá sa v týchto dňoch zmenila na turistický klub, neodradilo ani extrémne počasie a prekonala niekoľko kilometrov na Červenú Vodu. Tí vytrvalejší sa prečesali aj hrebeňovkou Majdan – Lysá a odmenou im bola noc strávená pod hviezdami alebo pod stanom uprostred zvukov nočnej prírody.

Možno na prvý pohľad bláznivá akcia s pochybným názvom, no pre nás milostiplný a požehnaný čas strávený v prírode s kapsou plnou zaujímavých úloh a hier, poučných príbehov, nových zážitkov, smiechu, priateľstiev i vzájomnej pomoci.

Don Bosco pripomínal: Bežte, skáčte, kričte, len nehrešte. Letné prázdniny nám ponúkajú veľké množstvo príležitostí, ako tráviť svoj čas. Je na nás vybrať si. Akokoľvek, k mladosti patrí živosť, krik, smiech, pobehovanie po vonku či tancovanie v daždi. Avšak to všetko si chceme užívať s myšlienkou na nebo, ktoré nás pri absencii hriechu po tom všetkom raz čaká :)

fotofotofoto