S radosťou vám predstavujeme katechézy o rodinnom živote, ktoré pripravila philadelphská arcidiecéza a Pápežská rada pre rodinu ako prípravu na Ôsme svetové stretnutie rodín, ktoré sa bude konať vo Philadelphii (USA) od 22. do 27. septembra 2015.

Tieto katechézy vysvetľujú, prečo katolícke učenie o sexualite, manželstve a rodine vychádza z našej základnej viery v Ježiša. Uvedené katechézy začínajú rozprávaním o stvorení človeka a jeho páde a o výzvach, ktorým čelí. Zdôrazňujú však Boží plán pre našu spásu. Láska je naším poslaním, lebo len vtedy, keď milujeme Boha a jeden druhého, sme plní života.

Druhý vatikánsky koncil učil, že každá rodina je „domáca cirkev“, malá bunka veľkej univerzálnej Cirkvi. Uvedené katechézy vysvetľujú, čo to znamená. Povzbudzujeme všetkých, aby sa zaoberali týmito katechézami, diskutovali o nich s inými, predovšetkým vo farnostiach a aby sa modlili o poznanie, ako môže Cirkev lepšie slúžiť rodinám, a ako môžu rodiny slúžiť Cirkvi. Rodina a Cirkev totiž závisia jedna od druhej.

V predkladaných katechézach sme sa snažili predstaviť katolícke učenie novým, hlbším a prístupnejším spôsobom, vhodným pre katolíkov dnešnej doby a pre všetkých ľudí dobrej vôle. Parafrázujúc slová sv. Augustína, ktoré napísal vo svojich Vyznaniach, Boh nie je nikdy starý, je vždy nový. Veríme, že tieto katechézy vás utvrdia v tom, že katolícke učenie je krásne a celostné. Toto učenie je nádhernou a úctyhodnou múdrosťou, ktorá ako pravý zdroj slúži na obnovu v každej dobe, aj v tej našej.

Tešíme sa na stretnutie s rodinami celého sveta vo Philadephii. Pripravujeme sa na túto udalosť, pričom osobitne prosíme o príhovor Panny Márie a sv. Jozefa, rodičov Svätej rodiny a patrónov rodín.