Prežívame adventný čas – čas prípravy, čas očakávania príchodu Ježiša, čas zamyslenia sa nad svojím životom, čas na nové predsavzatia v duchovnom živote, čas na pozitívne zmeny.

Každá významná udalosť si vyžaduje čas príprav. Inak tomu nie je ani pri príprave svadby. Vybaviť potrebné „papiere“, rozdať pozvánky, vybrať sálu, kúpiť najkrajšie šaty, vyobliekať sa a... Prípravy tohto jedného výnimočného dňa nám zamestnávajú myseľ často viac ako rok predtým. Ale je to to najpodstatnejšie? A čo so životom po svadbe? Koľko času venujeme príprave na to všetko, čo bude po jednom zlomovom dni, na všetky situácie po záväznom rozhodnutí žiť s tým druhým po zvyšok života?

Nám, hŕstke mladých, v ušiach zarezonovala ponuka prípravy na manželstvo ešte skôr, ako nám bol jasný termín a podrobnosti vlastného sobáša. Rozhodli sme sa, že čas, kedy sa spoznávame, nie sme ešte snúbenci, ale uvažujeme o spoločnom živote, využijeme na spoznávanie toho, o čom vlastne manželstvo je, čo prináša, čo nás v ňom čaká a ako ho od základov budovať tak, aby bolo zo dňa na deň krajšie.

Pre pána dekana a jeho tím to bolo potešenie a zároveň výzva pripraviť kurzy trochu inak, bez nutnosti niekam sa ponáhľať. Približne raz mesačne sme absolvovali jednotlivé témy. Medzi stretnutiami sme tak mali čas na spoločné zdieľanie pocitov a názorov s partnerom. Pri preberaných témach sme si mohli hlbšie uvedomiť, že Božia prítomnosť v manželstve je nesmierne dôležitá. Ubezpečilo nás to, že jedine po boku Pána Boha zvládneme všetky prekážky v spoločnom živote.

Stretnutia boli obohatené o rady, konkrétne svedectvá, radosti, ale aj starosti každodenného života manželov, ktorí si už v manželstve niečím „prešli“, ale aj od skúsených odborníkov, ktorí skutočne vedia, o čom rozprávajú. Gro prípravy sa týkalo všeobecných tém pre každé manželstvo (napr. rozdielnosť mužov a žien, vzájomná komunikácia, výchova detí), avšak nechýbala ani reč o kresťanskom manželstve – manželstve ako sviatosti.

Touto cestou chceme povzbudiť všetkých mladých, ktorí spolu chodia a uvažujú o spoločnom živote, aby nabrali odvahu a prihlásili sa na túto prípravu čo najskôr. Prípravou v predstihu môžete získať čas na vyrozprávanie, vyjasnenie dôležitých otázok, zjednotenie postojov ešte pred samotnými prípravami svadobného dňa a vyslúžením si sviatosti manželstva.

Na záver sa chceme poďakovať najmä pánovi dekanovi, manželom Dobrovičovcom a Semanovcom za organizovanie a prípravu kurzov, venovaný čas, záujem, osobný príklad, skúsenosti a praktické rady do nášho spoločného štartu.