Od svojho vzniku v roku 1992 Cirkevná ZŠ sídli v budove na Ulici 9. mája č. 7, ktorej vlastníkom bol Krajský školský úrad (KŠÚ) v Prešove. Pozemok súvisiaci s budovou je vo vlastníctve mesta Sabinov. Tieto vlastnícke vzťahy sú dôvodom, prečo doteraz nebolo možné pristúpiť ku rekonštrukcii budovy školy, hoci to dávno potrebuje, totiž nedostanete dotácie, ani nemôžete opravovať, ak nie ste vlastníkom.

Za budovu platila CZŠ prenájom (zmluva bola vždy iba na rok a stále sa predlžovala), síce len 1,- Sk za m2, ale škola má celkom 3 995 m2 nebytových priestorov. Dňa 10. 6. 2010 však prišlo z KŠÚ oznámenie o ukončení prenájmu s ponukou na odkúpenie budovy školy, nakoľko skončí v roku 2011 nájomná zmluva. Predlženie nebolo možné, zmluva už bola viackrát predlžovaná a výška nájomného by musela byť stanovená trhovo, čo znamená, že škola by nebola schopná zo svojich zdrojov splácať také nájomné. Následne 22. 6. 2010 rozhodol zriaďovateľ (Arcibiskupstvo Košice), aby škola požiadala o odkúpenie budovy do svojho vlastníctva podľa ponuky KŠÚ za 20 % hodnoty podľa znaleckého posudku. Škola tak aj urobila. Znaleckým posudkom bola stanovená cena budovy vo výške 348.000,- €, pričom 20 % z nej predstavuje 69.600,- €.

Za rok zriaďovateľ školy (ABÚ Košice) nenašiel financie na odkúpenie budovy školy, preto po konzultáciách s farským úradom v Sabinove nakoniec arcibiskupský úrad súhlasil s odpredajom pozemkov vo vlastníctve farnosti, aby sa z ich výnosu zaplatila budova CZŠ. Farnosti sa podarilo nájsť kupca a dohodnúť odpredaj časti pozemku (vpravo od cesty do Ražnia – budú z neho stavebné parcely) za prijateľných podmienok. Majetková komisia ABÚ odsúhlasila odpredaj s podmienkou vyplatenia budovy CZŠ. Zmluva bola podpísaná a z časti kúpnej ceny pozemkov bolo zaplatených 69.600,- € za budovu. Zostatok sumy ostáva farnosti a podľa Majetkovej komisie ABÚ „...je potrebné s nimi naložiť so starostlivosťou riadneho hospodára, aby bol z nich úžitok“, preto boli uložené na termínovaný vklad s najvyšším možným úrokom, ktorý pokryje jednu splátku na organ (podrobnejšie informácie v ekonomickom prehľade 31.12.).

Ešte je potrebné urobiť ďalší krok, získať pozemky (4.612 m2), na ktorých stojí budova školy, ich vlastníkom je mesto Sabinov. Žiadosť o ich odkúpenie už bola zaslaná na mesto a mestské zastupiteľstvo by malo o nich rozhodnúť na januárovom zasadnutí. Nakoľko škola (aj okolité bytovky) stojí na bývalých cirkevných záhradách (ktoré nebolo možné vrátiť v reštitúciách, lebo sú to zastavané plochy), dúfame, že to bude zohľadnené a pozemok získame za symbolickú hodnotu.