Kríž...ó, Bože, prečo práve kríž? Prečo si vybral svojmu Synovi takú krutú, bolestnú a potupnú smrť? Prečo to musela byť smrť otrokov a vzbúrencov? Prečo musel umierať verejne, spoločne so zločincami? Obrali ho nielen o šaty, ale aj o intimitu a pokoj umierania. Bol obklopený nepriateľmi, zvrhlou zberbou, ktorá sa mu vysmievala. Prečo, Otče, prečo kríž?!

Hľadím na kríž a na Tvojho Syna na ňom. Rany mu krvácajú, ale zrak dvíha k nebu. I dlane má otočené smerom hore, akoby Ti niečo podával a zároveň tými istými rukami sa chcel dotknúť svojich spolutrpiteľov na vedľajších krížoch. Ikonopisec to dobre vystihol. Tvoj Syn sa stal človekom, aby mohol na seba vziať údel človeka s jeho hriechmi, utrpením a smrťou. Veď len telesný tvor môže trpieť a umrieť. Na kríži Ti odovzdáva všetko ľudské, lebo sa stal súčasťou ľudstva. Ale to mu nestačilo. Pridal oveľa viac, pridal svoju a Tvoju lásku a odpustenie. V tom je naša záchrana. A prišiel nám podať ruky, ukázať, ako máme spolu žiť a spoločne s ním kráčať k Tebe, Otče. KRÍŽ JE TEDA NAŠA ZÁCHRANA.

Zároveň kríž je aj symbolom človeka. Človek je svojimi koreňmi hlboko vrastený do Zeme, ale túži sa od nej odpútať. Jeho túžba ho podvedome ťahá k Tebe, no hriech ako zemská príťažlivosť ho drží pripútaného k zvislému brvnu kríža. Je na ňom medzi Zemou a nebom. Kríž má aj vodorovné brvno. Človek je spoločenský tvor – sám žiť nemôže, odkázaný je ne druhých. Preto sú Ježišove ruky pribité na priečne brvno. Vystiera ich k lotrom ukrižovaným po jeho pravej a ľavej strane. Jeho ruky tak držia celý svet a ťahajú nás spoločne k Tebe. KRÍŽ je teda aj SYMBOL ČLOVEKA, ľudstva.

Človek je tým krížom – križovatkou medzi Bohom a Zemou a ľuďmi navzájom. V Ježišovom Srdci je priesečník tých dvoch smerov. Tam sa všetky sily vyvažujú, tam je pokoj, radosť a odpustenie.

Ďakujem Ti, Pane, už viem, prečo je to práve kríž. Viem, že nás miluješ a voláš k sebe. Lebo Tvojou smrťou sa to neskončilo. Ty žiješ a pozývaš nás do svojho života. A cestu poznáme: Ty si Cesta, Pravda a Život. Klaniame sa Ti, Kriste a ďakujeme Ti za Tvoju lásku a odpustenie, veď si nás hriešnych zachránil a ukázal si nám jedinú schodnú cestu k Tebe – CESTU KRÍŽA.